Дарко Дозет

Аутор изложбе, фоторепортер Вечерњих Новости, Дарко Дозет на 45 фотографија приказао је страдања али и лепоте колевке Србије. На отварању изложбе госте су поздравили духовници Витебске епархије који су присутнима говорили о трагедији која је задесила српски народу у јужној српској покрајини. После црквених великодостојника присутнима се у име Српског центра, организатора изложбе, обратио председник тог удружења Михаил Радкиевич који је присутне упознао са будућим пројектима везаним за Косово и Метохију, најавивши серију концерата, семинара, конференција и курсева српског језика у Белорусији.


Изложба у Витебску траје до 11. јануара, а затим се сели у Минск. Непосредно после отварања изложбе на Духовном училишту је приказан филм „Распето Косово“ редитеља Банета Милошевића. Радкиевич је за 26. децембар најавио и вече посвећено блаженопочившем патријарху српском Павлу које ће бити одржано у истој галерији, међу Дозетовим фотографијама Косова и Метохије чији је рад и сам за живота благословио.Том приликом биће приказан и филм „Анђели српске цркве“.

Како су најавили организатори изложбе прилози који буду скупљени током најављених манифестација биће уплаћени на рачун хуманитрне организације „Срби за Србе“ како би затим били прослежени на Косово и Метохију, људима којима је неопходна помоћ. Одржавање ове изложбе благословили су архиепископ витебско-оршански Димитриј и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије. Изложба је до сада приказана у више од 40 градова Србије, Русије и Румуније, а њена одржавања дело је помогло и Министарство за Косово и Метохију. Предвижено је да 10. фебруара буде приказана у Руском државном музеју фотографије у Нижњем Новгороду, једином те врсте у Русији. Дупликат изложбе постављен је и у московском Музеју хладниг рата, који се налази двадесет спратова под земљом, у доскорашњем тајном атомском склоништу.

Грачаница - фото: Дарко Дозет

Advertisements