Прослава Преображења на Светој Гори почиње Литијом. Литија креће од Велике Лавре ујутро а у 17 часова долази на 1.500 метара на Панагију, где је већ за све спремна керасма, односно, послужење. Пошто се послужимо макаронама и чајем и мало одморимо, у 18 часова почиње пењање на гору.
Литија се креће на врх са иконом Пресвете Богородице, певају се тропари и кади се. Све то траје око 3 сата. На челу литије је игуман Лавре, шездесетогодишњи архимандрит Продромос, са јеромонасима и ђаконима. Када сви ходочасници стигну на врх од 2030 метара, већ почиње да се смркава.
Сада се догађају најинтересантније ствари. Сви почињу да се групишу око Храма Преображења. У храм улази око 20 људи – монаси, појци, старци. А осталих 200 бирају себи место на околним стенама… Почиње свеноћно бденије које се завршава тек у зору.
Сви учесници трпе љуту хладноћу, јак ветар, висинску болест. Највеће искушење је, наравно, борба са сном, јер су се сви у току дана пењали 6-8 часова и попели се на 2000 метара висине за један дан, што је чак и по алпинистичким мерилима превише…
Ујутро се свих 300 људи, стараца, деце и монаха причешћује чекајући свитање. Сви добијају по 100 грама ракије, јабуковаче, да се мало загреју. Чека нас дуг пут са висине 2000 метара, који такође траје пола дана.
«Преобразилсја јеси Христе Боже наш» и душе које те љубе преображавају се у искушењу на Светој Гори. Свако ће са собом да понесе честицу Тела Христовог, Благодат и незаборавне утиске. А основно је – осећање унутрашњег преображења душе, избављења од помисли и сујете, предукус чистог живота у Царству Небеском.

 

isihazm.ru

 

Извор: Манастир Лепавина