У четвртак 26. јануара у Бриселу је одржано треће засиједање Православне епископске конференције земаља Бенелукса (Белгије, Холандије и Луксембурга). У засиједању су учествовали: митрополит Белгијски Пантелејмон (Константинопољска Патријаршија) – предсједник; архиепископ Бриселски и Белгијски Симон (Московска Патријаршија) – замјеник предсједника; архиепископ Комански Гаврил (Егзархат парохија руске традиције у Западној Европи Константинопољске Патријаршије); епископ Француски и Западноевропски Лука (Српска Патријаршија); митрополит Западно и Јужноевропски Јосиф (Румунска Патријаршија) – благајник; архиепископ Женевски и Западноевропски Михаил (Руска Загранична Црква); епископ Евменијски Максим (Белгијска епархија Константинопољске Патријаршије) и епископ Синопски Атинагора (Белгијска епархија Константинопољске Патријаршије).

У току сусрета разматрана су питања везана за процес званичног признања Православља у Холандији. У циљу обједињавања пастирских напора различитих јурисдикција и видљивијег свједочења вјере у свијету, учесници форума су донијели одлуку о оснивању неколико комисија у оквиру Епископске конференције. На челу сваке од њих биће по један епископ, а учествоваће свештеници и лаици који су компетентни у одређеној области.

Учесници су подржали предлог архиепископа Бриселског и Белгијског Симона да се објаве житија светих неподијељене Цркве, који су се подвизавали на територији данашњег Бенелукса.

Прошавши у атмосфери братске љубави и конструктивне сарадње, сусрет је окончан заједничком молитвом и трпезом.

Православна епископска конференција земаља Бенелукса основана је у складу са одлуком донесеном на IV Свеправославном савјетовању у Шамбезију, одржаном у јуну 2009. Прво засиједање Конференције одржано је у јуну 2010, а друго у априлу 2011. У Белгији, Холандији и Луксембургу служе дванаест православних епископа.

Advertisements