У Бугарској православној цркви уведена је титула архонта за награђивање мирјана за изузетна достигнућа на корист Цркве.

20. јуна Синод Бугарске православне цркве на предлог Епархијског савјета Пловдивске митрополије донио је одлуку да уведе у црквену праксу награђивање титулом архонта свјетовних лица за „видљиве, доказане и јавне заслуге за помоћ Православној цркви на територији Бугарске православне цркве, саопштава званични сајт ове Цркве.

Титула архонта може бити дарована само православним хришћанима и само је могу уручити епархијски митрополити,  по одлуци епархијског савјета. Међу заслугама које могу бити награђене новом титулом су наведене: подизање нових храмова за задовољавање духовних потреба великог броја мирјана, ремонт и други облици помоћи активностима манастира, стална помоћ образовној и социјалној дјелатности Цркве, у том случају, изградња и одржавање образовних центара, социјалних кухиња, сиротишта и осталих добротворних  установа.

Даровање титуле је повезано са стављањем озбиљне одговорности на човјека  који ју је удостојен, који и убудуће мора да буде примјер за остале мирјане како у ревности и одбрани православља и православних вриједности, тако и у смирењу и скромности.