vojna-obuka-svestenike-oruzanim-snagama-rusije-slika-313891 Група руских војних свештеника биће упућена на војну обуку на универзитету Министарства одбране у Москви, преноси данас руска агенција РИА Новости позивајући се на руске војне изворе.

Православни свештеници ће похађати једномесечни курс који ће обухватати војну историју и ратне тактике, војна правила руских оружаних снага, као и начине давања психолошке и емоционалне подршке руским трупама, наводи се у саопштењу руске Централне војне области.

Када ће почети обука за војне свештенике није прецизирано. Истичући да је број свештеника у руским оружаним снагама током последње две године порастао на више од 80, агенција наводи да је војна обука која је намењена свештеницима део пројекта поновног успостављања војног свестенства у пуном обиму у којем је оно постојало од 18. века до почетка совјетске ере (1917. године).

План за обнову војног свештенства објавио је 2009. године тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев.

Група руских свештеника-падобранаца марта ове године искочила је из

транспортног авиона, носећи велику преносиву катедралу коју су поставили на поље након што су слетели у близини града Рјазана, око 200 километара југоисточно од Москве.

Неименовани званичник руског Министарства одбране објаснио је да су свештеници извели падобранске скокове како би „појачали морал младих бораца“, преноси агенција.

Извор: Блиц

Фото: johnsanidopoulos.com