dzompiperovic-e1423404795386-720x3751-720x375 Прогнани протојереј-ставрофор др Велибор Џомић ових дана духовно окреплјује верни народ у Епархији захумскохерцеговачкој, након што га је Агенција за националну безбедност (АНБ) протерала из Црне Горе, дајући ново-старо мишлјење поводом безбедносне процене да је он, отац Велибор, претња по националну безбедност немањићке државе!

У међувремену су се умешала правна акта, свакојаки законски чланови и одредбе о странцима по којима МУП Црне Горе може забранити улазак Џомићу у његову матичну подгоричку парохију, чак и ако Управни суд одлучи другачије, односно донесе одлуку да му се одобрава боравак у држави до окончања управног поступка.

Нисам упознат са новим актима АНБ, и због тога не могу да се изјашњавам о нечему што ми није познато. Као правник знам да у Црној Гори постоје процедуре и закони и ја ћу се, као и до сада, придржавати прописа и користити све оне правне механизме који су ми законом дозволјени. Моја пажња у овом моменту уперена је на одлуку Управног суда коју очекујем, а рок за њено доношење још увек није истекао казао је Џомић.

Функционер ДПС Предраг Секулић сматра да је МУП „извршио злоупотребу надлежности“, и да се поставио изнад независног правосуђа, указујући да је то најболји доказ зароблјености институција од стране појединаца, „који су у политичкој хистерији спремни да крше Устав и законе Црне Горе“.

Правне комбинације

Уколико Управни суд донесе одлуку којом се усваја тужбени захтев протојереја Велибора Џомића, а самим тим поништава решење МУП, отац Велибор би могао да се врати у Црну Гору, сматрају правни тумачи.

У таквој ситуацији то решење више не постоји и нема правну снагу каже адвокат Здравко Беговић.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Advertisements