naslovna_243 Огањ Божанск љубави

(Приказ фебруарског 243. броја „Светигоре“)

На Месне покладе, уочи Великог поста, на празник Сретења Господњег из штампе је изашао нови, 243. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловној страни је старац Пајсије Светогорац, који је недавно прибројан лику светих. Сјећања на тог великог подвижника нашег времена са „Светигориним“ читаоцима подијелио је Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије у разговору који је Оливера Балабан насловила „Распет на крсту свестрадалне љубави“.

На првој страници „Светигоре“ налази се бесједа коју је владика Амфилохије изговорио у цркви светог Ђорђа у Подгорици, 16. јануара, ове године, на молитвеном помену за жртве заклане на жртвеном пољу Косову „Мученичка крв не може бити заборављена“.

Јануар је био препун великих црквених празника. О прослави тих празника у Митрополији црногорско-приморској сазнаћете из „Светигориних“ репортажа. Тако можете прочитати како су прослављени Бадњи дан и Божић у нашој митрополији и у Скадру, како је протекао празник Богојављења у Подогорици. „Богојављење је вријеме да се сјетимо својих завјета Богу“, како каже митрополит источно-амерички и њујоршки Филарет у бесједи, коју можете прочитати у овом броју. Сазнаћете како су протекли дани Светог Саве код нас и понегдје у дијаспори. Ту је интегрална бесједа др Душана Батаковића „Свети Сава – наш корјен и ослонац“, коју је изговорио на централној Светосавској академији у Подгорици. О култу Светог Саве у Црној Гори пише протојереј Гојко Перовић, а „Култ Стефана Немање у литерарним списима владика и господара династије Петровић Његош“ тема је предавање пофесора Предрага Вукића. „Светигора“ вам нуди још једно предавање: „Мирослављево јеванђеље – најстарији сачувани споменик старе српске писмености“ др Гордане Јовановић, које је одржано на Међународном научном скупу „Владар, монах и светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура“. У Будви на Светосавској академији о законоправилу Светога Саве говорио је ђакон Павле Љешковић. О Светом Сави казује и Ранко Јововић, али кроз стихове.

Празнику Три јерарха посвећена је бесједа владике Амфилохија, под називом „Три сасуда божанске благодати“, а смисао празника Сретења Господњег објашњава архиепископ Даласа и југа Димитрије.

Ту је и стална рубрика – сјећање. Горан Комар сјећа се оца Јустина (Тасића) из Савине поводом десет година од његовог престављења. Митрополит Александар ( Драбинко) пише о митрополиту Украјинске православне цркве Владимиру „Молитвеник трећег миленијума“.

Матеј Арсенијевић даје приказ новог круга издања „Светигорине“ вјерско-просвјетне дјелатности.

Ове године основна школа у Манастиру Морачи обиљежава 160 година постојања, о чему пише Велизар Радоњић, док о другом јубилеју који се тиче служитеља манастира Мораче пише Рајо Војиновић у репортажи „Заиста златни јубилеј“. Морачки свештенослужитељи Рафаило и Стефан (Калик) напунили су пола вијека служења у свештеномонашком чину. Кратке описе осталих догађаја из Митрополије црногорско-приморске наћи ћете у хроници. Ту је и саопштење за јавност поводом новог безакоња МУП-а Црне Горе. И на самом крају долазе хронике из отачаствене Цркве, помјесних Цркава и свијета.

Славко Живковић

Advertisements