Онуфрије Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије позвао је на прекид сукоба у земљи.

„У име хиљадугодишње Украјинске православне цркве позивам све који себе називају хришћанима да одмах престану да убијају једни друге. Десетине недужних цивила, жена, старих, и што је најстрашније – безгрешне дјеце, свакодневно су жртве оружаних сукоба“, наводи се у саопштењу Митрополита Онуфрија објављеном поводом годишњице догађаја Мајдану.

Црква, заједно са „хиљадама удовица и сирочади, са неутјешним мајкама најбољих синова Украјине који су страдали на истоку наше отаџбине, са потребитима и осакаћенима, са онима који су изгубили своје домове“ моли се Богу да дарује мудрост и хришћанску љубав „онима од који имају моћ да прекрате ово страшно крвопролиће“, наводи се у саопштењу.

„Молимо се непрестано да Бог донесе дугоочекивани мир украјинској земљи“, истакао је Митрополит Онуфрије.

С обзиром на ситуацију у земљи, Митрополит је саопштио да се отказују сви свечани догађаји који се по традицији одржавају у „Масленичну недељу“ пред почетак Великог поста.

„Обраћам се свим представницима културе и умјетности, као и представницима медија и молим их да се придруже овој иницијативи. Сада није вријеме за забаву. Сада је вријеме молитве и поста, вријеме искупљења гријехова ради будућности Украјине и њених потомака“, истакао је предстојатељ Украјинске православне цркве.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Advertisements