feb-2015-opijelo-mileni-stanisic-1

Њихова Преосвештенства Епископи будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије служили су, на празник Светих бесребреника Кира и Јована, у петак 13. фебруара 2015, у присуству чланова породице, родбине и бројних пријатеља, опијело новопрестављеној слушкињи Божјој Милени Станишић у кући породице Станишић у Драговој Луци у Никшићу.

Milena StanisicПреосвећеним Епископима је саслуживало бројно свештенство и свештеномонаштво Епархија будимљанско-никшићке и захумско-херцеговачке и митрополије Црногорско-приморске.

Над одром новопрестављене слушкиње Божје Милене Станишић бесједио је Владика захумско-херцеговачки Г. Григорије.

„Кад се опраштамо од истинских хришћана бивамо испуњени, не осјећајем смрти и смртности, него осјећајем живота и радости. Ето, драга браћо и сестре, одговора на тајну која већ двије хиљаде година струји свијетом, на тајну спасења, на тајну над тајнама, тајну васкрсења да сваки онај који живи у Христу умире са Христом. али и васкрсава са Христом“.

„Данас сахрањујемо, браћо и сестре, као што сви добро знате, много боље него ја, али ја знам као један од оних хришћана најмањи, који је посјећивао и познавао данас упокојену, мајку Милену. Ако бисмо хтјели да сажмемо укратко њен живот у чему је протекао – у служењу, у трпљењу, у смирењу, у болу, али оно што је најстрашније и најузвишеније, што је њен живот протекао у близини смрти, јер она је као она прва и највећа хришћанка, мајка Божја доживјела да јој мач прободе срце кад је изгубила сина вољенога кога је изњедрила из своје утробе“.

_SAM45051

„Од тада је њен живот је ближи смрти него животу, али она се никад није опредијелила за смрт него за живот своје друге дјеце и за свој живот и за живот свог упокојеног сина. Отуда је извирала њена животна снага, њена вјера, њена доброта, њен мир у том трпљењу и том болу“, казао је Епископ Григорије.

Тај мир, додао је Преосвећени Владика, види се у овом тренутку на њеном лицу.

„Њено лице данас говори, као што смо пјевали у оној пјесми, да се вратила у првобитну красоту, очишћена од сваке људске немоћи, сваке људске слабости, од бола, од туге, од уздисања, припремљена за овај час и кроз болест и кроз сва трпљења цијелог живота. Зато је данас, пред овим њеним домом, најјасније и највидљивије, чути ону ријеч у молитви, која говори да ми умјесто надгробног ридања пјевамо пјесму Алилуја.“

_SAM4453

„„Сахрањујући ову хришћанску, православну мајку ми, у ствари, полажемо још једно пшенично зрно у земљу из кога ће изнићи стотине зрна живота јер како је давно некад неко рекао да су хришћани који су претрпјели муку у овом свијету сјеме за нове хришћане. У томе је још једна тајна Милениног живота, тајна која је откривена већ овдје и сада у њеној дјеци, њеним синовима, кћерима, унукама и унуцима. Због тога смо данас како тужни због њеног одласка, али истовремено и благословени и умилно додирнути њеном добротом до саме душе наше, до срца наших. Ово је, браћо и сестре, упокојење, али за нас хришћане и велико укрепљење. То је тајна љубави и милости Божје, зато је и речено у Светом Јеванђељу данашњем да они који су чинили добро не иду на суд него прелазе из смрти у живот. Ми смо данас свједоци једног преласка из смрти у живот“.

IMG_5695

„Нека је благословен њен одлазак тамо гдје нема бола, туге и уздисања, доста је одболовала, одтуговала, уздисала, тамо гдје је радост непрестана, тамо гдје ће се сусрести са онима за којима је жудила и туговала. Нека је благословен Бог наш Који нам је дао такву вјеру, такве људе и такве родитеље да и ми можемо да будемо укрепљени њиховом чистотом, њиховом добротом, њиховом вјером, њиховим трпљењем, њиховим смирењем, али оно што је најважније, њиховим у Христу васкрсењем и спасењем“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије.

Од новопрестављене слушкиње Божје Милене Станишић,која се упокојила у 84. години,у име породице опростио се њен брат Миладин Маговчевић и унук Крсто Станишић. Сахрана је обављена на мјесном гробљу у подострошком селу Баљиновац,код цркве Светог Николе.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Advertisements