Svestenik Nikola Pejović Удружење добровољних давалаца крви „Света 42 Новомученика Момишићка“ које дјелује у Подгорици, до сада је имало шест успјешних акција у којима је прикупљено више од 200 јединица крви. Снагом сабирања и окупљања, као и љубави према ближњем, ово Удружење је препознато као озбиљан и важан сарадник Центра за трансфузију крви Црне Горе, каже секретар Удружења, свештеник Никола Пејовић.

– На празник Сретења Господњег, у недјељу 15. фебруара заказана је и наша седма акција добровољног давалаштва крви. Као што је то и уобичајено, свака акција има и свој препознатљиви слоган. Овога пута то је „Богат је онај који даје“ – каже свештеник Пејовић, парох при цркви Св. 42 Мученика Момишићка, позивајући чланове Удружења, као и све они који то желе да постану, да им се придруже у овој акцији. Пејовић каже да сви који желе дати крв морају исппуњавати само два услова, да су здраве особе, и да нијесу млађи од 18 година.

– Прије сваког давања крви провјерава се здравствено стање даваоца. Оно што треба сви да знају јесте да давање крви благо стимулише коштану срж и на тај начин ствара нове крвне ћелије. Процес давања није болан и не постоји никакав ризик за добијање болести, јер је прибор за узимање крви стерилан и користи се само једном – каже свештеник Пејовић.

Са њим смо разговарали и о вјерском аспекту трансплантације органа и добровољном давању крви.

– Треба рећи да Православне помјесне цркве прихватају донирање и трансплатацију органа како од живих тако и од мртвих давалаца, ако је одлука заснована на слободи воље и љубави. У једном ауторском тексту на ову тему протојереј-ставрофор Борис Брајовић, редовни професор Филозофског факултета у Никшићу наводи да „чувена фреска из музеја светог Марка у Фиренци из 15. вијека, са преко хиљаду и по ликовних варијанти, а која приказује Светог Козму и Дамјана како пресађују ногу са преминулог Етиопљанина на повријеђеног ђакона Јустинијана, најбоља је потврда хришћанског одговора на биоетичка и медицинска питања“ – наводи Пејовић. Он подвлачи да су сва хришћанска историја и наш живот у њој засновани је на двије Божје заповијест које су изнад свих закона, а то су: ,,Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свим бићем својим и свим умом својим“, и друга, ,,Љуби ближњега свога као самога себе“.

– Ове двије заповијести су међусобно условљене, јер љубав према другоме и брига за другога су темељ на коме је Црква сазидана. Христос нас позива, не само да бринемо о другоме, већ да је врхунац и савршена љубав у томе да неко живот свој положи за ближње своје. Ово наше Удружење је мали корак на путу ка савршеној љубави, која се открива у несагледивој и неизрецивој тајни Оваплоћења Христовог.

Позив добровољним даваоцима крви

– Број чланова се повећава и до сада имамо око 130 лица која су учествовала у претходних шест акција. Ову прилику користим да позовем све оне који нијесу до сада учествовали, као и редовне даваоце да нам се придруже у овом богољубивом и човјекољубивом дјелу. Пријаве се могу извршити путем телефона 067/444-603 код Данила – Нина Радовића, предсједника нашег Удружења, који ће направити списак и распоред давања крви како би се избјегле гужве и вишечасовна чекања у Заводу за трансфузију крви Црне Горе – казао је свештеник Пејовић за ,,Дан“.

А. Ћуковић

Извор: Дан

Извор: Политика

Advertisements