Džomić-4-e14234670405371 Управни суд донио је рјешење којим усваја привремену мјеру и одобрава улазак подгоричког пароха Велибора Џомића у Црну Гору до окончања спора по његовој тужби, казао је за Антену М адвокат Зоран Пиперовић. Међутим, у Министарству унутрашњих полова остају при ставу да Џомићу неће дозволити да се врати у Црну Гору. Са друге стране, Џомић каже да ће се у Црну Гору вратити уколико рјешење Управног суда постане правоснажно.

У рјешењу Управног суда се наводи да су у Џомићевом случају прекршене конвенције о људским правима, те да је сасјечено право човјека да буде у држави у којој му се суди.

“Сад нека командири или поткомандири одређују може ли или не може да уђе. Суд је рекао своје. Рјешење ће бити правоснажно у ова два-три дана, а на њега МУП има право жалбе у року од три дана”, закључио је Пиперовић.

Према његовим ријечима, садашње протјеривање Џомића, након три одобрена привремена боравка, “је голи инат МУП-а Црне Горе”.

“Надам се да ће он данас, са овим рјешењем, моћи да уђе на територију Црне Горе, уколико нам МУП не направи, а не бих се чудио, неко непријатно изненађење и показао оцу Велибору ново рјешење, на основу нове процјене АНБ-а”, рекао је Пиперовић, преноси МИНА.

Он сматра да постоји „судар“ онога што значи правни систем и одлука суда и онога што, како је навео, значи администрација МУП-а у односу на образложени захтјев.

Он је објаснио да се овим рјешењем само удовољава захтјеву Џомића да може привремено да борави на територији Црне Горе, док се не оконча поступак по његовој тужби којом се, како је навео, тражи привремени боравак по основу остајања са породицом.

Упитан да ли на основу ове Одлуке, Џомић може данас да се врати у Црну Гору, Пиперовић је рекао да је на основу овога рјешења могуће поднијети жалбу у року три дана.

Са друге стране, Џомић истиче да ће се у Црну Гору вратити уколико рјешење Управног суда постане правоснажно. Он указује на образложење Управног суда гдје је, како каже, јасно речено да би било какав чин ометања њега као стране у спору, да борави у Црној Гори, било угрожавање и права на породични живот, али и злоупотреба права и спречавање да дјелотворно заштити своје легитимне и легалне интересе.

„Ја нећу провоцирати било кога, имам добар правни тим и скромно знање из ове области. Наравно да једва чекам да се вратим у Црну Гору, али у сваком случају, то ћу искључиво урадити у складу са одлуком суда и када рјешење буде правоснажно“, рекао је Џомић за Атлас ТВ.

Са друге стране, у МУП-у остају при ставу да Џомићу неће дозволити да се врати у Црну Гору.

„МУП ће поштовати члан осам, став један, тачка пет Закона о странцима који прописује да се странцу неће дозволити улазак у Црну Гору ако то захтијевају разлози националне безбједности. Агенција за националну безбједност је почетком ове недјеље доставила акт у којем наводи да остаје при мишљењу које је и раније достављала МУП-у, а то је да представља пријетњу по националну безбједност“, наводи се у саопштењу МУП-а достављеном Атлас ТВ.

Подсјећамо, Велибор Џомић је у недјељу напустио Црну Гору након што је у подгоричком Центру безбједности примио рјешење Министарства унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић раније је објаснио да Џомић нема проблем и спор са тим ресором Владе, већ са АНБ-ом, према којој је Џомић пријетња за националну безбједност.

Извор: CdM, Antena M, MINA, Atlas TV

Advertisements