dzompiperovic-e1423404795386-720x3751-720x3751-720x375 Оваквим ставом Коњевић и МУП направили су магарећу услугу министарству зато што нас промовишу као државу у којој се не морају поштовати судске одлуке, стога министар треба да поднесе оставку – сматра Далибор Каварић

Невјероватно је саопштење АНБ-а да физичко лице угрожава националну безбједност – каже Ђорђе Блажић.

Уколико Министарство унутрашњих послова, којим руководи Рашко Коњевић, остане при ставу да протојереју Велибору Џомићу не дозволи улазак у Црну Гору, упркос одлуци Управног суда, тај ресор нарушиће уставноправни поредак државе и извршити кривично дјело. То је за „Дан“ оцијенило више адоката који позивају врховног државног тужиоца Ивицу Станковића да не дозволи правни преседан, јер судске одлуке мора поштовати свако, а у супротном пријети нам анархија.

Управни суд је одобрио Џомићу да остане у Црној Гори до окончања управног спора покренутог код овог суда по његовој тужби против рјешења МУП-а којим му је забрањен даљи боравак у држави. Поступајући по Џомићевом захтјеву, Управни суд је донио привремену мјеру којом се дозвољава његов боравак у држави, посебно указујући на право свештеника Митрополије црногорско-приморске, гарантовано Европском конвенцијом о заштити основних права и људских слобода, да буде са својом породицом, као и на чињеницу да би уколико би био ван Црне Горе било обесмишљено његово право на судску заштиту. Из Министарства унутрашњих послова за „Дан“ је саопштено да Џомићу неће бити дозвољен улазак у Црну Гору докле год је на снази став Агенције за националну безбједност (АНБ) да је свештеник пријетња по националну сигурност.

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске, адвокат Далибор Каварић, истакао је за „Дан“ да је одлука Управног суда апсолутно обавезујућа, не само за МУП, него и за сваки државни орган и појединца. Он каже да је сувишно постављати питање мора ли се судска одлука испоштовати.

– МУП и Управа полиције задужени су за извршавање судских одлука и они их морају поштовати, с обзиром да траје поступак који је Џомић покренуо, а тиче се остваривања права на привремени боравак по основу спајања породице и да је Управни суд донио одлуку која је обавезујућа, а којом се каже да се ранија одлука МУП-а ставља ван снаге и да он може боравити у земљи. Одлука мора бити доследно и дословно испоштована од стране министарства. Зону кривичне одговорности представљало би и то уколико се деси да МУП или било који службеник који би био у прилици да поступи или не поступи по тој одлуци урадио нешто што би значило непоступање или непоштовање. Кривичним законом је прописано да је непоступање по правоснажним и извршним судским одлукама кривично дјело. Позивам врховног државног тужиоца да испита изјаве и радње министра Рашка Коњевића, у којима он унапријед наводи да неће поступити по одлуци суда јер се на овај начин уводи принцип непоштовања судских одлука – каже Каварић.

Он наводи да ако Коњевић, МУП и полиција јавно кажу да неће поштовати одлуку суда, то значи да ниједан грађанин не мора то да уради.

– То би у конкретном значило правну анархију и безакоње. Коњевић и МУП су оваквим ставом и изјавом направили магарећу услугу министарству зато што нас промовишу као државу у којој се не морају поштовати правоснажне судске одлуке. Он је на тај начин подстрекао све људе да не поштују судске одлуке и то је питање за тужиоца и основ за испитивање његове не само политичке одговорности, која би значила подношење оставке, него и кривичну одговорност за тако катастрофалну изјаву – наводи Каварић.

Он истиче да Коњевић својим ставом угрожава безбједност Црне Горе, јавни ред и мир, као и правни поредак.

– Он све своди на личну раван и злоупотребљавајући функцију министра промовише нашу државу као систем у коме се крше људска и вјерска права – констатује Каварић.

Адвокат Велибора Џомића, Зоран Пиперовић, наводи да је дошло до замјене теза јер је Коњевић прије пар дана казао да није проблем „оца Велибора Џомића МУП него АНБ“.

– Тачно је да је АНБ заузео став који је имплицирао да МУП одбије захтјев за бравак по основу спајања са породицом. Садашња одлука да се Џомићу не дозволи улазак у државу нема никакве везе са актом АНБ-а. Тај акт је битан када се одлучује у меритуму. Све остало, када се ради о привременој мјери о боравку оца Велибора до закључења поступка јесте ствар МУП-а. Не може се став да отац Велибор уђе у државу сада по основу суда бранити ставом АНБ-а. Став АНБ-а је битан само када се буде расправљало по тужби. АНБ није дужан и не мора да зна да ли је мој клијент дао захтјев за доношење привремене мјере јер то није у опису њиховог посла. Управни суд је као компетентна и озбиљна установа имао ранији став АНБ-а да је Џомић опасан по националну безбједност, па су и поред тога давали привремену мјеру – каже Пиперовић.

Он подсјећа да је суд Џомићу дао право које му припада по свим конвенцијама да буде са породицом, и други значајнији да би му била ускраћена сва права ако би се поступак водио у његовом одсуству.

– Рјешење МУП-а којим се Џомићу брани улазак државу представља голи инат. Неко се у тренутку сјетио да је отац Велибор неког увриједио, не знам чиме, па је хтио да демонстрира силу. Ово је кршење права и ако смо правна држава не постоји одлука суда забадава. То би у преводу значило: компетентни суд донесе привремену мјеру, а привремена мјера ништа не значи јер орган управе мимо одлуке суда донесе исту мјеру и каже да одлука суда не важи јер му не дају да уђе у државу – каже Пиперовић, истичући да и европски суд налаже да свако лице мора знати на који начин угрожава националну безбједност ако то надлежне службе утврде, те да му није јасно како је то Џомић опасан постао након 22 године рада у Црној Гори.

Пиперовић се пита да ли у МУП-у сматрају да овако инатно могу радити 100 година и да ће ова власт бити још деценију и по на челу државе.

– Неће бити, а како знам сада није битно. Мислио сам да ће уважени министар Коњевић испоштовати одлуку суда. Овако показујемо Европи да нам судске одлуке ништа не значе и да је битније бити командир полиције у Мртвом Дубоком, него судија Врховног суда. Надам се да ће Џомић без проблема прећи границу када покаже судско рјешење, а да се полиција неће брукати тако што му неће дозволити улазак. Џомићева тужба ће бити прихваћена и он ће добити држављанство. Ово што се сада њему ради ући ће у уџбенике и није ми јасно зашто неко хоће да уђе у читанке бешчашћа, када је правда на страни оца Велибора, а ово је голо инаћење – истиче Пиперовић.

Професор Ђорђе Блажић каже да се у Црној Гори може очекивати оно што се не дешава нигдје у свијету. Он истиче да двије безбједносне институције саопштавају невјероватне ствари, па је питање у чијој су служби.

– Невјероватно је саопштење АНБ-а да физичко лице угрожава националну безбједност. Да ли су свјесни шта кажу? Ако једно физичко лице, грађанин, угрожава националну безбједност једне државе питамо се шта те службе раде. Они су највише рекли о својој неспособности. Ако се сада не испоштује одлука Управног суда то је кривична одговорност. Тиме се негира уставноправни поредак, и тим треба да се позабави државни тужилац. Не могу органи управе као што је министарство бити већи од судова. Ваљда се зна шта је судска власт и да о њиховим одлукама нема полемике – истиче Блажић.

Компромиса не смије бити

Адвокати Данило Мићовић и Александар Ђуришић истичу да се са судским одлукама не може калкулисати, те да МУП нема право да говори судовима како да раде, или да бира да ли ће испоштовати оно шта кажу или не. Ђорђевић наводи да нема дилеме мора ли се испоштовати ријеч Управног суда.

– Ниједна одлука управних органа не може бити извршна док нема карактер правоснажности, а она је правоснажна протеком рока од 30 дана уколико се не поднесе тужба Управном суду. Односно, правоснажна је када Управни суд одлучи о конкретној правној ствари. У конкретној ствари Управни суд је наложио суспензију једног рјешења и она се мора поштовати, а уколико се она не испоштује то је кршење закона, али и Европске конвенције о људским правима – каже Ђуришић.

Адвокат Мићовић истиче да у једном озбиљном друштву гдје функционишу институције система не би требало да постоји ниједан персонални функционални ауторитет који на било који начин смије да не испоштује одлуку суда.

– Небитно је о каквом се ауторитету ради, а такође је неважно на кога се судска одлука доноси. Онај који не поштује судску одлуку чини кривично дјело – истиче Мићовић.

Закон јачега

Адвокат Драгољуб Стругар каже да свака држава има законодавну, извршну и судску власт, те да свака мора да се придржава своје надлежности.

– Уколико суд донесе рјешење о обезбјеђењу права, а министарство каже да неће поштовати пресуду тиме се орган извршне власти, у овом случају МУП, умијешао судској власти у дијапазон дјеловања. То значи да судска власт не функционише у пуном обиму и министар игнорише управни суд и повријеђена су права грађанина загарантована Уставом. Ако Управни суд каже да Џомић може бити са породицом док се не оконча покренути поступак онда значи да неко у овој држави не ради свој посао него узима више права него што му припада. Право које се стиче привременом мјером загарантовано је у истој мјери као и пресудом док се она не донесе. У овом случају јаче је рјешење о привременој мјери суда него рјешење МУП-а, јер је надлежност суда да одлучује о законитости и правној ваљаности управних аката. Ако МУП остане при свом, значи да у држави не важе закони, већ право јачег. Ко је јачи тај качи – каже Стругар.

Милан Секуловић

Извор: Дан

Advertisements