Џомић-31 Свештеник Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић рекао је јуче да ће евентуалну одлуку МУП-а да му забрани улазак у Црну Гору “побијати на сваки законом дозвољен начин”.

Он је то рекао дан након што је, упркос рјешењу Управног суда којим му је одобрен привремени боравак у Црној Гори, из Министарства унутрашњих послова (МУП) саопштено да га неће пустити да пређе границу.

Свештеник тврди да не постоји ниједан услов нити разлог да му се забрани улазак у Црну Гору.

“Гарант за то је управо Закон о странцима који неки и не познају, или га намјерно погрешно тумаче”, казао је свештеник.

Из МУП-а су се, образлажући своју одлуку, позвали на ново мишљење Агенције за националну безбједност (АНБ) да свештеник представља пријетњу за националну безбједностт.

Џомић није желио да коментарише најновију одлуку МУП-а, истичући да се “не изјашњава о непостојећим актима и непостојећим догађајима”.

“Неименоване информације неименованих извора не коментаришем. Ако то буде, и кад буде, не само да ћу се огласити, него ћу то на сваки, законом дозвољени начин побијати пред надлежних органима”, казао је Џомић, додајући да “све што дође, ја сам му наредан”.

Џомић је рјешењем МУП-а 8. фебруара протјеран из Црне Горе и од тада се налази у Требињу, гдје ће и остати до правоснажности одлуке Суда.

Управни суд је 12. фебруара, одлучујући по његовој жалби, одобрио свештенику да привремено, до окончања спора, борави у Црној Гори.

Суткиња Гордана Пот у образложењу одлуке између осталог написала је да би боравком ван Црне Горе свештенику било “обесмишљено право на судску заштиту против тужбом оспореног рјешења, у смислу члана 6 Конвенције (право на правичну и јавну расправу)”.

Она је истакла и да би му се боравком ван Црне Горе до окончања управног спора, “нанијеле и велике штетне посљедице”.

Џомић је након рјешења суткиње Пот казао да очекује да ће и МУП исказати поштовање према одлуци “као што сам и ја поштовао рејешење МУП-а, које је незаконито и којим су ми прекршена права”.

Јелена Јовановић

Извор: Вијести

Advertisements