unnamed 2 САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 13. фебруар 23015. г. – Данас је Предсједничку библиотеку први пут посјетио Митрополит црногорско-птиморски г. Амфилохије. Том приликом Митрополит Амфилохије је постао почасни читалац прве националне електронске библиотеке, и уручена му је чланска карта библиотеке.
Архијереј Српске Православне Цркве високо је оцијенио рад Предсједнилке библиотеке и подвукао да обје државе (Русију и Црну Гору) обједињују дубоке историјске везе.

Између осталог Митрополит Амфилохије је рекао: ”Веома ми је драго што ми се указала могућност да посјетим ову Библиотеку. Благодарећи раду библиотеке, драго ми је да је обновљен и нови храм, као и да се овдје поново одржавају сједнице Светог Синода”.

Митрополит се упознао са уникалним могућностима Предсједничке библиотеке, са интересовањем је посјетиоо салу за конференције, као и читаонице, које су опремљене свим потребним стварима помоћу којих се читалац може ближе упознати са историјским документима који се налазе у електронском виду. Такође, Митрополит је посјетио изложбу ”Чињеница и лик: историја Русије у руској литератури 18-20 вијека”, која се тренутно налази у једној од сала Библиотеке.
На изложби Митрополиту су се интересантним показали кадрови из кино-хронике Великог отаџбинског Рата, а са којима се може упознати сваки посјетилац Библиотеке.

У вријеме Екскурзије по библиотеци, представници делегације из Српске Патријаршије упознали су се са старом азбуком Петра Првог, а у Уставној сали имали су прилику да виде едина постојећа копија Инаугурационог Устава Руске Федерације (Посебан примјерак Устава РФ на којем новоизабрани Предсједник РФ полаже предсједничку заклетву при ступању на дужност).

Осим наведеног, Митрополит Амфилохије се упознао са радом Електронских читаоница предсједничке библиотеке, гдје су му показана стара издања и документи везани за историју Цркве. Између осталих Митрополиту су показане ”Одредбе Његовог Императорског Височанства Николаја Првог и Светог Правитељственог Синода” из 1838 године, које је Митрополит са интересом проучио.

Извор: http://www.prlib.ru/events/Pages/Item.aspx?itemid=1186
С руског превео: свештеник Анђелко Боричић

Advertisements