velibordzomic-e1423828701866-720x375 Одлука Министарства унутрашњих послова да не поступи у складу са одлуком Управног суда о привременој мјери којом је свештенику Велибору Џомићу дозвољен боравак у Црној Гори до окончања управног спора представља кршење основног принципа владавине права, по коме су органи извршне власти дужни да поштују судске одлуке, поручују из Акције за људска права ХРА.

„Иако рјешење Управног суда о привременој мјери није постало правоснажно у тренутку када је Џомићу онемогућен улаз у Црну Гору, МУП није смио да забрани Џомићу да уђе у земљу, јер жалба на привремену мјеру не одлаже њено извршење (чл. 14, ст. 3 Закона о управном спору). Усвојеном привременом мјером било је суспендовано рјешење МУП-а о протјеривању“, наводе из ХРА.

Како додају, непоштовање судских одлука од стране извршне власти не смије постати правило, јер се тако урушава демократски поредак заснован на владавини права, па очекују од Владе Црне Горе да обезбиједи да МУП убудуће поштује све судске одлуке, како пресуде, тако и рјешења о привременим мјерама.

„Није нам познато да ли је Управни суд о овом случају и званично обавијестио Владу, која је у овом случају орган надлежан за надзор над органом који није поступио по рјешењу суда, али како је предсједник Управног суда објавио изјаву поводом овог случаја, сматрамо да Влада треба да реагује и да ту реакцију објави“, закључују из ХРА.

Извор: Cafe del Montenegro Portal

Advertisements