Шефкет Матица Бошњака Санџака, на челу са предсједником Шефкетом Крцићем, осудила је јуче, како су навели, прогон свештеника Митрополије црногорско-приморске при Српској православној цркви Велибора Џомића којем, упркос одлукама Управног суда, полицијске и политичке структуре не дозвољавају улазак у Црну Гору, како би обављао молитву са својим вјерницима.

Питамо се, како може један мирни божији човјек, вјерник, да угрози приватну и мафијашку државу Црну Гору? Полиција Црне Горе затвара очи пред бројним проблемима, које приређују нарко-босови и монструми, који се крећу по Подгорици, Никшићу, Беранама, па све до Рожаја и Плава и других мјеста. Њима смета мирна особа, свештеник Џомић, на темељу монтираног мишљења Агенције за националну безбједност!? Откуд некоме да падне на памет да тај свештеник, који у својим молитвама позива на мир, толерантност и спокој, може представљати опасност за државну безбједност!? Такве једнодимензионалне одлуке монтираног процеса. Јасно, нас подсјећају на вријеме од прије пет-шест деценија, када је гласовити црногорски-српски и европски писац Милован Ђилас написао роман „Бесудна земља”. Очигледно, од тада до сада да се у Црној Гори ништа није промијенило. Напротив, инволуција црногорског режима све је изражајнија, како би правдали уништење читаве привреде и културе државе Црне Горе казао је предсједник матице Шефкет Крцић.

Он наводи да се више и не зна да ли ико у свијету узима за озбиљно државу Црну Гору, јер је она „постала приватна и криминогена, која као таква пријети сваком слободоумном човјеку”. Ове чињенице, истиче Крцић, морали би знати дипломатски представници западних земаља у Подгорици и Београду, јер Црна Гора каква је данас, не заслужује никако придруживање чланицама земаља Европске уније, јер крши основна људска права мањинских народа, као и право рада свештеника, те и субјеката других струка који се баве откривањем истине.

Зато предсједништво Матице Бошњака Друштво за културу, историју и умјетност Санџака, са сједиштем у Новом Пазару, која има своје огранке у Бијелом Пољу и Плаву, позива све субјекте трезвене опозиције, да дигну глас против диктаторског режима Мила Ђукановића, којег неки црногорски „умјетници”, по наруџбини, сликају по карадачким кршима као фараона, што најбоље говори о бесудној земљи, у којој је полиција све, а судови ништа. Дакле, у Црној Гори, на дјелу је једна чиста кафкијанска атмосфера апсурда. Том апсурду, опозиција треба да одговори јавно и да цивилизираним демократским средствима уклони мафијашку власт у овој земљи, која је преко свештеника Џомића поробила све црногорске грађане који слободно мисле, а обичан народ, због страха и прогона, не смије нормално живјети, а камоли гласати за промјене, закључује Крцић.

О жалби МУП-а одлучују до понедјељка

Вијеће Управног суда Црне Горе у понедјељак ће одлучити по жалби Министарства унутрашњих послова (МУП) на одлуку овог суда којом је свештенику Велибору Џомићу дозвољен боравак у држави до окончања управног спора који је у току пред овом инстанцом.

МУП је почетком недјеље поднио жалбу на привремену мјеру Управног суда, којом је Џомићу дозвољено да остане у Црној Гори док се не заврши поступак који је покренуо против ресора полиције због њиховог рјешења да му се не да дозвола за продужење привременог боравка у држави по основу спајања породица.

Суд је у одлуци навео да би спречавањем Џомићевог боравка у Црној Гори била угрожена његова права на спајање породице и да би било обесмишљено његово право на судску заштиту.

Упркос одлуци суда, МУП није дозволио улазак Џомића у државу у понедјељак вече, позивајући се опет на мишљење Агенције за националну безбједност да представља опасност по националну безбједност. Полиција је Џомићу забранила улазак на основу усмене наредбе претпостављених граничним полицајцима. А.Т

Небојша Вукановић. Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements