У Танзанији албино дјечак принесен на жртву приликом магијског ритуала Једноипогодишњи албино малишан брутално је претучен на сјеверу Танзаније, Раскомадано тијело дјечака пронађено је 17. фебруара. Судећи по рукопису убице, ријеч је о ритуалу црне магије, пошто у тој источноафричкој земљи људе с албинизмом често отимају ради таквих церемонија.

Кратко прије убиства, малог Јохана Бахатија отели су људи наоружани мачетама који су упали у кућу његових родитеља. Отимачи су тешко ранили његову мајку која је покушавала да га заштити. Након неког времена леш дјечака нађен је у шуми са одрезаним рукама и ногама.

У децембру прошле године на сјеверу Танзаније отета је четворогодишња албино дјевојчица и без обзира на хапшење починилаца, дијете није пронађено.

Органе албиниста потражују локални чаробњаци који их користе у ритуалима који треба да призову срећу и богатство.

Према мишљењу шефа мисије УН у Танзанији Алваро Родригеза, напад на албинисте, по правилу, остаје некажњен. Танзанија мора да учини много више да би ставила тачку на те ужасне злочине», сматра представник УН.

У јануру власти Танзаније званично су забраниле «професију» чаробњака-исцјелитеља с циљем заштите албиниста.

Низ вјерских дјелатника присуствовао је одлуци владе, рекавши да она нажалост нема довољно снаге да ријеши проблем. «Многи Танзанијци, међу њима и високи представници политике, посјећују исте те колдуне», свједочи Леонард Мтаита, бивши генерални секретар Хришћанског савјета Танзаније. Према његовом мишљењу, најбољи начин супротстављања звјерским убиствима јесте просвјећивање.

Од 2000. године у Танзанији убијено је 74 албиноса. 2014. из УН скренули су пажњу властима на пораст убиства Африканаца бијеле коже. Према мишљењу експерата то је повезано са предстојећим изборима, пошто низ политичара желећи побједу, користи ритуал црне магије.

Са руског: Марија Живковић

Извор: blagovest-info.ru

Advertisements