Џомић-311 Министарство унутрашњих послова (МУП) мора дозволити улазак у земљу свештенику Митрополије црногорско-приморске Велибору Џомићу јер је Управни суд њему дао то право, а са судским одлукама нема компромиса, оцјењују правници. Професор Ђорђије Блажић изјавио је за „Дан“ да након свега Џомић може да тужи Црну Гору и тражи од државе накнаду штете због суђења у неразумном року.

Управни суд одбио је као неосновану жалбу МУП-а на привремену мјеру овог суда којом је свештенику Велибору Џомићу дозвољено да остане у Црној Гори до окончања управног поступка покренутог по његовој тужби против МУП-а због одбијања захтјева за одобрење привременог боравка у држави. Управни суд је у рјешењу навео да је цијенио све наводе из жалбе МУП-а, па и онај да је њихова одлука заснована на мишљењу Агенције за националну безбједност (АНБ) да Џомић представља опасност по националну безбједност, али је процијенио да немају утицаја на одлуку суда.

– Не постоји и није постојало ништа спорно у праву Џомића да уђе у Црну Гору. Жалба МУП-а је одбијена, судска одлука је сада правоснажна и нико не може да забрани свештенику да уђе у државу. Према томе, он може слободно да се врати као сваки други грађанин. Друго је сада питање шта полиција и министар мисле, већ је све то по налогу неког из врха власти ко има анимозитет према Џомићу – казао је Блажић.

Осврћући се на одбијање МУП-а да спроведе одлуку суда, Блажић наводи да га не изненађује такво поступање.

– Не можете очекивати примјену права у држави у којој га нема. То је илузорно – упозорио је Блажић.

Он наводи да је Џомић већ добио неколико поступака против рјешења МУП-а и да сада слободно може да се жали због суђења у неразумном року.

– Морам као колега господина Џомића рећи да се надам да ће се он брзо вратити у Црну Гору иако сада нема сталне обавезе на факултету, али ми са њим сарађујемо активно и реализујемо научно-истраживачке пројекте. Надам се његовом брзом повратку и да ће се МУП опаметити да неће радити како су наумили – нада се Блажић.

Адвокат Драгољуб Стругар истакао је да је МУП и раније требало да испоштује одлуку суда, а да ће сада то дефинитивно морати да уради, ако не жели да уништи свој углед у међународним очима.

– Уколико суд донесе рјешење о обезбјеђењу права, а министарство каже да неће поштовати пресуду тиме се орган извршне власти, у овом случају МУП, умијешао судској власти у дијапазон дјеловања. То значи да судска власт не функционише у пуном обиму и министар игнорише Управни суд, а повријеђена су права грађанина загарантована Уставом. Ако Управни суд каже да Џомић може бити са породицом док се не оконча покренути поступак, онда значи да неко у овој држави не ради свој посао него узима више права него што му припада. Право које се стиче привременом мјером загарантовано је у истој мјери као и пресудом док се она не донесе – објашњава Стругар.

Милан Секуловић

Извор: Дан

Advertisements