Протојереји

Подгоричке свештенике Предрага Шћепановића и Мирчету Шљиванчанина митрополит црногорско – приморски Амфилохије је одликовао чином протојереја током литургије на традиционалном Светосимеоновском сабору. Овом приликом митрополит Амфилохије чином протођакона одликовао је досадашњег ђакона Владимира Јарамаза.

Бесједећи, митрополит Амфилохије је подсјетио на ријечи из Светог писма, које свједочи да је сам Господ Исус Христос рекао да није дошао да му служе него да служи, и не само да служи него да и живот свој положи за народ свој и за ближње своје. У Цркви Божијој постоје различите службе, а све се оне обједињују у службу Господњу, службу Богу и службу спасењу рода људскога.

– У Цркви постоје: службе епископа, презвитера, ђакона и других звања. Она су такође звања не власти и неке људске части, него звања управо тог и таквог служења Господњег, христоликог служења овдје на земљи. Тако да они који примају неку од тих служби, или добијају звање које ту службу увеличава, то увеличавање је позив на увеличавање њихове ревности, њиховог труда, њиховога подвига, увеличавање њиховога служења свим срцем својим и свом душом својом. Ево, данас су двојица наших презвитера отац Предраг и отац Мирчета и нови протођакон Владимир добили то звање, звање протопрезвитера и звање протођакона, а то значи да они буду на чело презвитера Цркве Божије, а у исто вријеме буду примјер другим и свештеницима и народу Божијем. Њих двојица су се потрудила од како су примили овај свештени чин, да служе Господу према својим моћима, а ово звање које су данас добили само им је подстицај да још ревносније још вјерније Богу и Цркви Божијој приносе себе и једни друге на дар Христу Господу у тој великој и светој служби Христовој служби на коју смо сви призвани сваки у свом звању – рекао је митрополит Амфилохије.

Он је новим протојерејима и новом протођакону пожелио да Господ подари крепости, здравља душе и тијела, и да пред Господом заиста прославе својим животом и својим дјелом име Господње.

У име унапријеђених свештеника присутнима се обратио отац Предраг Шћепановић, позивајући се на ријечи Светог апостола Павла – „Има ли нешто што ниси примио, а ако си примио, што се хвалиш као да ниси примио“, истичући да нове чинове схватају као подстрек за ревносније служење. Захвалио се и митрополиту Амфилохију што је хладних `90. година духовно пробудио многе у Црној Гори, који су заборавили да су колијевка Светих Симеона и Саве.

– Благодаримо вам што сте дошли да сијете небеску пшеницу у душама људи, што смо и ми, као младо и незрело класје учествовали у великој духовној обнови. Гријала нас је ватра и ваша пламена проповијед и вјера, сагоријевајући у нама оно што је грешно и земаљско, а надамо се да је у тајанственим скривницама наших срдаца остало оно што је вјечно и непролазно – како ви у својим проповједима стално истичете – рекао је протојереј Шћепановић. Овом приликом нови протојереј захвалио је на духовној подршци и оцу Драгану Митровићу, „који нас је примио као најрођенију дјецу `90. година, када смо и ми били на жеравичном раскршћу живота и када је наша душа могла да залута, његов лик и примјер нас је кријепио“. Посебно је захвалио вјерницима, јер, како наводи отац Шћепановић, њихова вјера помогла је да и они служе и стоје пред Господом.

Живана Јањушевић

Извор: Дан

Advertisements