DSC_1318 Јеромонах Спиридон Јанић, сабрат манастира Острога, сахрањен је 1. марта у порти острошког скита Јован До. Заупокојену Литургију служио је намјесник острошке обитељи протосинђел Павле, уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско–никшићке.

Заупокојеној Литургији и опелу присуствовао је велики број монаштва и вјерног народа.

Након Светог Причешћа, о. Павле је са саслужитељима служио опело, након чега су присутни последњи пут цјеливали десницу острошког монаха Спиридона. Монаси су ковчег са тијелом потом пренијели до манастирског гробља, гдје се, прије полагања у гроб присутнима бесједом обратио протосинђел Павле.

– Опраштамо се од јеромОнаха Спиридона. Немамо нешто посебно да кажемо, јер је о. Спиридон све рекао својим животом и својим подвигом – казао је о. Павле.

Према његовим ријечима, јеромонах Спиридон је својим животом оставио добру поуку монасима.

– Био је познат по томе да никада није оставио своје монашко правило. Радије је негдје каснио по два три сата или није отишао, само да не би оставио своје правило. Будио са рано ујутру, некад и око 2 или 3 сата, како би обавио своје правило. Оно што је обећао Господу, то је и испунио – казао је о. Павле.

Он је даље напоменуо да је о. Спиридон ишао путем Христовим, коме сада иде у наручје.

– Нама остаје његов лик да га се сјећамо, да му се у ономе што је добро уподобимо, да се молимо Богу да нам опрости ако је било неких неспоразума и слабости људских. Али ту је Христос који све испуњава, све покрива благодаћу, све чини радосним. И овај испраћај пун радости и ишчекивања Васкрслога Христа. Христос Воскресе – ријечи су протосинђела Павла.

Јеромонах Спиридон се упокојио у навечерје Теодорове суботе, а жеља му је била да почива поред свог духовног оца блаженопочившег Архимандрита Лазара у Јован Долу.

Извор: Манастир Острог

Advertisements