DSC02063

Светом литургијом пређеосвећених дарова, коју је у цркви Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, у Подгорици је јутрос почело редовно годишње сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: цетињског, подгоричко-даниловградског и подгоричко-колашинског.

У литургијској бесједи након након Светог причешћа Митрополит Амфилохије је рекао да су од свих свештених лоза двије посебно уцијепљене у свијест нашег народа – Јесејева и лоза Светог Симеона Мироточивог.

„Прва је у срцу читавог рода људскога, а ова друга у срцу нашега народа. Из Јесејеве је никао благословен клас – Господ наш Исус Христос. Ту лозу насликао је надахнути иконописац у царској лаври Високим Дечанима, унутра у наосу“, рекао је Митрополит Амфилохије.

„Друга лоза, такође насликана у царској лаври Дечанима, у припрати дечанскога храма, јесте лоза Светога старца Симеона Мироточивога. Он је, као некада Јесеј за они први изабрани Божји народ, коријен из кога израста нови изабрани Божји народ, један од изданака изабранога Божјега народа, лоза која је накалемљена на Јесејеву лозу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„То је лоза са које се храни овај народ светосавски, светосимеоновски девет стотина година. Та лоза је процвјетала овдје, на овом мјесту, на Рибници, како су то записали његови синови Сава и Стефан“, рекао је Владика Амфилохије.

Након Литургије свештенство је приступило светој тајни исповијести.

Сабрање је настављено састанком на коме је било ријечи о актуелним питањима црквеног живота у Митрополији црногорско-приморској.

Р.В.

Advertisements