Црква на Крушевцу Судија Основног суда у Подгорици Данило Јегдић закључио је спор против Митрополије црногорско-приморске коју је тужила држава, тражећи да им врате цркву Светог Димитрија на Крушевцу. Уједно, Јегдић је казао да ће пресуду у том поступку донијети 1. априла. Прије него што је закључио спор, судија је на јучерашњем рочишту прочитао допис такозване Црногорске православне цркве, која је тражила да се укључи у овај спор. Као разлоге за свој захтјев навели су тврдње да су свештеници те тзв. цркве вршили обреде у спорној цркви док Митрополија црногорскоприморска није промијенила браву на објекту и тако им онемогућила да то и наставе.

Ипак, како је судија упркос том допису јуче закључио рочиште, најављујући датум пресуде, очигледно је да ће захтјев тзв. ЦПЦ бити одбијен.

У октобру прошле године судија је закључио овај спор, али је накнадно понов отворио расправу, сматрајући да чињенично стање није довољно расвијетљено. Митрополија је уложила жалбу на његову одлуку, али ју је Виши суд одбио, па је расправа поново покренута. Тада је судија Јегдић сматрао да треба доставити потврду да је црква припадала МЦП, а заступник тужене стране Војислав Ђуришић казао је да нијесу пронашли званични акт о томе.

Свештеници МЦП Велибор Џомић, Драган Митровић и Борис Брајовић тврдили су током поступка да је прота Милија Лачковић био старјешина те цркве од 1945. до деведесетих година.

Након њега, вођење тог вјерског објекта до 2003. године преузима Митровић, а од тада до 2008. Џомић, којег је на том мјесту наслиједио Брајовић.

М. В. П.

Извор: Дан

Advertisements