Džomić-4-e142346704053712 МУП је недавно донио одлуку да Џомић мора да напусти Црну Гору након што је АНБ процијенила да представља пријетњу за националну безбједност. Међутим, након жалбе на рјешење МУПа, Управни суд је донио рјешење по којем Џомић може привремено боравити у Црној Гори, до окончања поступка пред тим судом. Ипак, полиција га је прије петнаестак дана спријечила да уђе на граничном прелазу Враћеновићи, на основу усмене наредбе, која по оцјени познавала права је незаконита.

Џомић за Дневне новине истиче да ће се вратити у Црну Гору чим заврши раније преузете обавезе. Он је подсјетио да је Управни суд био довољно јасан око његовог боравка у Црној Гори, тако да нема никаве сметње за његов повратак. Са тим се слажу и правници са којима су ДН разговарале, који истичу да МУП мора поштовати судску одлуку.

„Тренутно морам да завршим неке раније преузете обавезе, али ћу се вратити у Црну Гору чим то завршим, а кад ће то тачно бити, нека буде изненађење“ казао је Џомић.

Одлука обавезујућа

Овакав поступак МУП-а је, према оцјени правника са којима су дН разговарале, незаконит, јер је рјешење Управног суда обавезујуће за све, па и Министарство унутрашњих послова.

Према оцјени адвоката Горана Родића, МУП мора дозволити боравак Џомића у Црној Гори како је је то наложено рјешењем Управног суда, те додаје да је овај случај попримио карактер личног сукоба.

„Очигледно је овај случај, имајући у виду и бројна оглашавања актера у медијима, прешао у домен личног сукоба, гдје јачи, у овом случају МУП, игнорише судске одлуке и понаша се незаконито. То потврђује и чињеница да је МУП раније у три наврата у истој правној ситуацији усвајао захтјеве Џомића да се одложи извршење рјешења којим му се не одобрава боравак у Црној Гори“, казао је Родић.

Он истиче да колико је упознат, МУП никада није донио рјешење о забрани уласка Џомића у Црну Гору. „Закон о странцима који регулише ову материју прописује да се процедура забране уласка у Црну Гору спроводи по правилима управног поступка, а никако „телефонским позивом“, нити наредбом било ког старјешине државног органа. Тек након споведене законске порцедуре, може евентуално доћи до ситуације да се Џомићу забрани улазак у Црну Гору. Међутим у овом тренутку, имајући у виду привремену мјеру коју је донио Управни суд, не постоји никакав правни основ да се Џомићу забрани да уђе и борави у Црној Гори“, каже он.

Закон једнак за све

Такође наводи да ово није једини случај гдје се закон примјењује односно не примјењује, зависно од тога да ли се неком „свиђате или не“

„Докле год у пракси не завлада основни принцип да је закон једнак за све и да се не могу игнорисати судске одлуке, свако од нас се може наћи

у сличној ситуацији“, истиче Родић.

Слично мишљење има и адвокат Владан Бојић који истиче да МУП мора поштовати извршно рјешење Управног суда.

„Ако је рјешење Управног суда извршно, МУП нема шта да „мозга“ много о томе, већ мора поступити по том рјешењу“, казао је Бојић.

Боравак до окончања поступка

Рјешењем Управног суда Џомићу је омогућен привремени боравак у Црној Гори до окончања поступка који се води пред овом судском инстанцом по његовој тужби против рјешења МУП-а којим се одбија његов захтјев за одлагање извршења. Након што Управни суд донесе одлуку по овој правној ствари, странкама у поступку преостаје жалба Врховном суду. У претходна три пута Управни суд је пресудио у корист Џомића.

Наташа Пајовић

Извор: Дневне новине

Advertisements