sastanak-episkopa Епископ канадски Г. Георгије упутио је у понедељак, 3. марта, писмо Митрополиту Сотириосу, архијереју Грчке митрополије у Канади и председнику Савета канонских православних епископа Канаде, са позивом на максимални ангажман у борби за очување традиционалних вредности које су на најгрубљи начин доведене у питање предложеним изменама у онтаријском јавном школском систему.

Овим писмом Владика Георгије одговорио је на одлуку Скупштине Епархије канадске која је на свом 33. годишњем заседању, у Киченеру, Онтарио, од 6-8. фебруара тражила од свог Архијереја да захтева да се Савет канонских православних епископа позабави питањем најављених измена у школском програму за основне школе унутар „паблик“ школског система у Онтарију а које се односе на тзв. сексуално образовање деце већ у првом разреду.

„Невиност деце, коју наш Господ Исус Христос отворено брани у Светом писму, нагрижена је непотребним и претераним излагањем сексуалној терминологији и идејама од којих се неке супротстављају темељним природним законима и Христовом учењу“, каже се у писму изворно писаном на енглеском језику. У писму се предлаже да се већ током овог Часног поста, у свим православним јурисдикцијама у Канади, посебна пажња у проповедима и контактима са верницима посвети овој теми, те да свака Православна црква делегира свог представника-свештеника из Онтарија у посебно тело које ће одмах приступити подузимању конкретних корака како би се у свакодневној пракси осујетиле намере Владе Онтарија најављене овим изменама.

Испред Српске православне епархије канадске, Епископ канадски је у ово тело именовао јереја Јована Б. Марјанца.

О овој теми биће детаљније говора на редовној годишњој конференцији Савета канонских православних епископа Канаде крајем марта. Владика Георгије је потпредседник овог Савета.

Извор: Источник (Епархија канадска)

Advertisements