KMO_120232_10556_1_t218_133633 Бојовници терористичке организације «Исламска држава Ирака и Леванта» (ИДИЛ) булдожерима су сравнили са земљом руине древне асирске престонице града Нимруда, пише Комерсант.

Док су најдрагоцјенију историјску ризницу Нимруда одавно разграбили најкрупнији музеји свијета, у граду је остало још мноштво споменика древне културе, чији је губитак за историју Ирана ненадокнадив. Како су саопштили из Министарства туризма и старина Ирака, терористи Ирака ИГИЛ-а извукли су тешку грађевинску технику и дампере на руине старог асирског града Нимруда, који се налази на територији савременог Ирака, југоисточно од Мосула.

198676.bПрема подацима министарства, послије дневне молитве у сриједу, 4. марта, терористи су почели да сравњују са земљом непроцјењиве грађевине и остатке статуа. То је нови варварски акт бојовника ИДИЛ-а, који су прошле недјеље објавили видео рушења уникатне експозиције музеја Мосула.

Како је речено у изјави Министарства туризма и старина Ирака, «банде терориста ИДИЛ-а настављају да игноришу вољу читавог свијета и осјећање човјечности, вршећи нове злочине из те идиотске серије». Ако се ти бандити не казне, они ће наставити своје безакоње и потпуно ће уништити људску цивилизацију, посебно месопотамијску, а то је већ ненадокнадив губитак«, истиче министарство у својој изјави. Власти Ирака позвале су Савјет безбједности УН да се умијеша у стиуацију и помогне.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements