Трибина у Х. Новом У склопу редовних, а сад већ традиционалних, предавања током Васкршњег поста парохија херцегновских, која се ове године одржавају у Дворани ,,Парк“  у Херцег Новом, у недељу 8. марта одржало се предавање на тему болести зависности. Повод за разговор на ову тему, јесте објављивање зборника чланака издавачке куће ,,Светигора“ са насловом: ,,Како се ослободити порока алкохолизма и наркоманије“.

Циљ организатора је био да се окупе људи из више области који се баве овом проблематиком, те је, у име домаћина, протојереј о. Никола Тодоровић са ријечима добродошлице, овом приликом имао част да угости следеће госте:

Господина Драгољуба Пековића, Вишег полицијског инспектора у Одсјеку за дроге за Херцег Нови, Тиват и Котор. Излагање господина Пековића било је веома занимљиво и научно обрађено, засновано на искуству са терена. Нарочиту пажњу је обратио на проблем злоупотребе наркотика код младих као једном од највећих пошасти у црногорском друштву. За њега, најбоља превенција злоупотреба дрога јесте да се оне никад не пробају.

Госпођу др Марину Рогановић, (психијатријска болница Котор) која је презентовала своје вишедеценијско искуство на лијечењу болести зависности од алкохола, акцентујући разлике злоупотребе алкохола код мушкараца и жена. Жена, како сматра докторка Рогановић, ређе улази алкохолизам јер га по свом психофизичком склопу теже и подноси. У случају зависности, веома мали број алкохоличара се обраћа за помоћ и подвргава третману лијечења, а и када се обрати то углавном буде касно.  Управо, злоупотреба алкохола је главни узрочник тешких последица и смртности код младих. Такође је навела, да овакви едукативни скупови имају велики значај у борби против свих врста зависности јер је сваки појединац позван, а не само држава и црква, да да свој допринос.

Монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог и аутора књиге ,,Бог и рокенрол“, који је у свом предавању указао на проблеме савременог друштва, те о све већој духовној празнини човјека. Истовремено, упозорава да, код омладине влада незаинтересованост за вјечне вриједности и спасење душе што их неминовно води разноврсним зависностима и све већим експериментисањима над самим собом. Из овог виђења стања у друштву, понудио је предлоге и решења да се, не само на нивоу свих црногорских општина већ и при свим парохијама митрополије црногорско приморске организују савјетовалишта и прихватилишта за људе који су склони злоупотреби опијата.

Последњи од предавача био је заступник терапеутске заједнице ,,Земља Живих“ у Црној Гори г. Блажо Р. Божовић. Као магистар богословских наука и један од организатора овог скупа, присутнима је приближио учење Хришћанства о узроцима и последицама ових проблема као и приступ зависницима кроз диахронично искуство цркве. Духовност, како наводи г. Божовић, као саставни дио човјекове личности игра итекако важну улогу у рекапитулацији његовог изгубљеног здравља. Такође, нагласио је потребу за отварањем терапеутских центара ,,Земља Живих“ у Црној Гори, како би се зависницима пружила благовремена и одговарајућа помоћ.

Парохије херцегновске се захваљују предавачима и учесницима скупа.

Advertisements