naslovna_244 Да бисте дубље схватили суштину и смисао Великог поста помоћи ће вам нови 244. број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који је изашао из штамше ових дана. На првом мјесту да би било плодова поста потребно је усавршавати се, уздизати душу, опраштати, о чему говори уводна бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија. У тексту „О гријеху и покајању“ протојереј Алексеј Мороз казује о хришћанским врилинама. Свештеник Давид Леско објашњава врлину дуготрпљења. Даглас Кремер у тексту „Култура опседнута храном“ говори о томе да се Богу треба приближити постом. „Светигора“ је преузела дјелић из књиге митрополита београдског Михаила Јовановића „Православни проповедник“, који објашњава догађаје везане за Велики четвртак.

Доста простора у новом броју посвећено је празнику Светог Симеона Мироточивог. О томе како је било на Светосимеоновском сабору сазнаћете из репортаже Раја Војиновића „Свјетлост светих Симеона и Саве“. Свечану бесједу на сабору изговорио је Будимир Дубак „Теодул – Свети Симеон Мироточиви“. „Српски светитељ васељенског домета“ назив је бесједе коју је поводом Савиндана изговорио архиепископ Буенос Ајреса Тарасије. Историчар Салих Салимовић пише на тему „Култ светог Саве и Срби Муслимани“.

У Подгорици и Митрополији црогорско-приморској било је свечано и на Недјељу православља – прву недјељу послије прве седмице Часнога поста, о чему се такође можете информисати из репортаже „Господ посвједочен међу нама“. На свечаној академији, посвећеној Недјељи православља, бесједила је др Татјана Суботин-Голубовић, чију бесједу „Црнојевића штампарија“ „Светигора“ интегрално преноси. Поводом 520 година штампања „Цетињског Октоиха“ дат је приказ фототипског издања „Октоиха“. Поред овог, ту је је и приказ књиге Игора Шафаревича „Русија и свјетска катастрофа“. Недјеља православља празнује се као дан побједе над иконоборством и везано за тему иконе „Светигора“ је преузела детаљ из Календара Цркве Српске патријаршије из 1937. године, о синодској иконописној школи „Како ћемо добити праву нашу икону“.

Историчар Предраг Вукић износи интересантне чињенице и „Нерасвијетљене тајне Цетињског манастира“. Поред поменутих наслова препоручујемо вам причу о луганском чуду из Украјине, као и разговор „Пехар пун живота“ Оливере Балабан са младићем који се лијечио од болести зависности од интернет и видео-игрица. И поезија овог броја прилагођена је Великом посту. У питању су стихови руског пјесника и кантаутора јеромонаха Романа Матјушина.

У рубрици помен, „Светигора“ се опростила од оца Спиридона из Јован дола.

Од актуелних збивања можете видјети шта је све протекле године постигла добротворна фондација Митрополије црногорско приморске „Човјекољубље“. Ту је и докуменат са архијерејског Сабора Руске православне цркве „О учествовању вјерника у евхаристији“.

О осталим значајним догађајима из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске сазнајте из хроника часописа.

Славко Живковић

Advertisements