kul-pesme-okrenute Књижевна награда „Јелена Балшић“, коју Митрополија црногорско-приморска додељује српским писцима заслужним за ширење православне духовности, припала је ове године Драгану Лакићевићу, песнику, приповедачу и романописцу.

Ову одлуку саопштио је јуче митрополит црногорско-приморски Амфилохије, у просторијама СКЗ, а међу многобројним гостима били су академик Матија Бећковић и књижевник Рајко Петров Ного.

Присутнима се обратио Душко Бабић, у име жирија који су чинили и Мило Ломпар, Валентина Питулић и Љубица Петковић, рекавши да у Лакићевићевом опусу централно место заузима његова лирска песмарица:

– Неизлечиви је лирик, посвећеник у тражењу и слагању сазвучја, ритмова и скривених моћи српског језика. Опробао се у мноштву жанрова, али се увек враћао клатну свога „лирског бола“. Читаво Лакићевићево песничко дело и његов целокупни књижевни рад, могу се разумети као служба и послушање – језику, народу, вери, Богу. Његове песме, погледане као целина, казују непрестану тежњу душе да из грубе, недостојне стварности допре до чистоте и светлости; из полома, метежа, зла и мрклине у хиперборејски чисте и беле пределе живота. Настајале већином у годинама националног понижења и изгуба, ове песме, окренуте светости и светлости, биле су песнику једина одбрана и утеха – рекао је Бабић.

Лакићевић је у краткој захвалној речи подсетио да су пре њега ову награду добили велики песници:

– У њиховом низу је веома велика част и радост и страх: то су Ђорђо Сладоје, Жарко Команин, Ранко Јововић и Слободан Ракитић. Сви досадашњи добитници су аутори СКЗ и њихове књиге у „плавим корицама“ гледају нас са ових полица.

Свечаност

Ове године, по речима митрополита Амфилохија, награда неће бити уручена на Благовести, него на Лазареву суботу, а свечаност ће традиционално бити у манастиру Бешка, задужбини Јелене Балшић. Владика је овом приликом Задрузи поклонио примерак фототипског издања „Октоиха петогласника“.

Извор: Новости

Фото: Новости, СПЦ

Advertisements