Оштра критика Митрополита калавритског Амвросија њемачкој канцеларки Ангели Меркел изазвала бурну реакцију Оштра критика архијереја Грчке православне цркве упућена њемачкој канцеларки Ангели Меркел и министру финансија Волфгангу Шојбелу изазвала је бурну реакцију.
Митрополит калавритски Амвросије назвао је њемачког министра „човјеком са комплексом инфериорности који мрзи свакога ко не мора да буде у инвалидским колицима“.

Архијереј је, истовремено, канцеларку Меркел окарактерисао као „сурову“, „мрачну“, „немилосрдну“ и „агресивну“, питајући се како несрећни морају бити њен муж и дјеца.Понашање канцеларке је, по његовим ријечима, дјелимично разумљиво, будући да да је одрасла у суровом комунистичком режиму Источне Њемачке, тако да је велики дио свог живота проживјела у страху. Она је, такође, живјела у сиромаштву, што је узрок њене мржње према друштву, сматра Митрополит. Стога је строгост коју је наметнула Европи последица њеног васпитања.

Архијереј је поменуо и 1300 мушкараца у Калаврити које су 1943. погубиле њемачке окупационе снаге, као и пљачкање кућа, банака и цркава, након чега је град спаљен. Митрополит је подсјетио на питање ратне одштете и позвао владу премијера Ципариса да до краја спроведе захтјев Грчке.

Митрополит Амвросије је похвалио министра финансија Јаниса Варуфакиса као храброг човјека који је заузео неопходан тврд став, и закључио ријечима да ће радије видјети Грчку сиромашну и достојанствену него богату и понижену.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор:greece.greekreporter.com

Advertisements