logo_UKCGСаопштење за јавност

Само ријетки утописти мислили су да ће 21. вијек почети без прогона неистомошљеника. Прогони су, не само у овом вијеку, пратили само одређене народе, међу њима и Србе. Прогони још увијек дјелују у оним системима који су наслиједили методе тоталитаристичких система, какав је на дјелу и у ововременој Црној Гори, у којој се и у наше дане прогони све што је српско: црква, језик, писмо, традиција, појединци.

Годишња Скупштина Удружења књижевника Црне Горе која је засиједала 12.3.2015. године, најоштрије осуђује прогон др Велибора Џомића, свештеника, интелектуалца, писца скривених страница историје, који открива непребројиве прогоне и погроме српског народа и српске цркве на овим просторима откако је почео да кружи баук комунизма.

У демократској Европи нема прогоњенијег и обесправљенијег народа од Срба, па и у Црној Гори. И док прогоне писце, свештенике, новинаре, интелектуалце, док прогоне слободне људе са њихових огњишта и са њихових прагова, дотле овај исти систем истим прогонитељима подастире црвене тепихе.

УКЦГ обавештава укупну политичку и културну јавност да ће се обратити најважнијим међународним институцијама за људска права у вези прогона Срба у Црној Гори. Прогон свештеника и писца др Велибора Џомића подсјећа на мрачна времена 20. вијека, вијека логора и прогона.

Учесници Скупштине

Удружења књижевника Црне Горе                     Подгорица, 13. март 2015.

Advertisements