3498622_moskva

Ватрогасне службе су угасиле ватру која је беснела три сата у московском чувеном Новодевичком манастиру из 16. века. Пламен се концентрисао на скелама које су окруживале манастирски звоник. Власти тренутно процењују штету. Ватра је пријављена у 22,41 минут по локалном времену. Ватрогасци су стигли четири минута након примљеног хитног позива.

Сведоци кажу да се ватра могла видети изнад зидина манастира. Први извештаји претпостављају да је површина коју је ватра захватила, била око 300 квадратних метара. Узрок пожара се тренутно истражује.

Звоник је у току рестаурације; обнова је започела у септембру прошле године и требало је да се оконча у августу 2015. године. Извођач радова задужен за обнову звоника негирао је да се било шта радило у време избијања пожара, додавши да је недеља слободан дан и да су електрични водови били искључени.

Први извештаји надлежних власти наговештавају да није дошло до озбиљне штете по овај манастир.„Није било озбиљне шшете од пожара, само скеле су биле под ватром и пламен није настао унутар звоника. Без обзира, зграда је осигурана и све ће бити обновљено,“ изјавио је заменик руског министра за културу Григорије Пирумов ТАСС-у. Међутим, Православна Црква је изразила забринутост у вези стања двају јединствених звона која се налазе унутар звоника.

Манастир је један од најпопуларнијих туристичких циљева у Москви и уписан је у УНЕСКО-ву листу светског културног наслеђа.

Иначе, манастир је познат и по свом гробљу, где је сахрањен велики број чувених Руса; међу њима су писац Антон Чехов, бивши совјетски државник Никита Хрушчов, композитори Сергеј Прокофјев и Дмитрије Шостакович, легендарни позоришни редитељ Константин Станиславски, бивши председник Борис Јељцин, и музичар Мстислав Ростропович.

Извор: СПЦ/RT.com

Advertisements