mitropolit-Amfilohije12 Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да Турци, бољшевичка, али ни комунистичка револуција нијесу отимали храмове “као што то сада покушава проф. Михаило Бурић”.

Господин Бурић и њему слични у црногорској власти као да имају пројекат све су прокоцкали, потрошили, опљачкали и још су им храмови остали. Виде долази народ светињи божјој и рачунају тамо су грдне милијарде”, казао је он.

Митрополит је рекао да Бурић “упорно ових дана тражи како да се отме ћивот Светог Василија Острошког, заузме имовина манастира Острог и припадне држави”.

manastir ostrog Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. годинаРади чак и оно што нијесу комунисти 1946. године. Они би и Светог Василија да прогласе за Монтенегрина”, казао је митрополит Амфилохије „Вијестима“.

Према његовим ријечима, начин на који се понаша министар унутрашњих послова Рашко Коњевићпретвара Црну Гору у бесуду земљу.

Митрополит Амфилохије је то рекао коментаришући одлуку МУП-а да на основу мишљења Агенције за националну безбједност свештеника Велибора Џомића, којем је Управни суд одобрио привремени боравак, протјера из Црне Горе.

Она је имала такве тенденције у прошлости, али смо се надали да у 21. вијеку неће поново постати бесудна земља. Очекујемо од Владе да испоштује закон који важи за све грађане“, навео је он.

mitropolit Amfilohije i Velibor Dzomic Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. годинаМитрополија црногорско-приморска планирала је да за 2015. годину приходује 770.000 евра, што је за 100.000 евра мање од њиховог прошлогодишњег буџета.

Митрополит Амфилохије појаснио је да се у касу Митрополије слива 13 одсто прихода свих црквених јединица, којих има око 90.

Од свих њих 13 одсто иде за општи буџет Митрополије, који покрива трошкове оних који служе при Митрополији, скоро половина нашег свештенства одатле прима плату, јер имамо многе парохије које немају услове да издржавају своје свештенике. Митрополија има двије народне кухиње, а ове године је за добротворне сврхе већ издвојено 70.000 евра” казао је Амфилохије.

Митрополит је рекао да се новац троши и на обнављање и изградњу храмова.

У Црној Гори је обновљено и саграђено 670 храмова. То није само од средстава Митрополије, већ и од прилога, али сва та средства, до посљедњег динара иду и за унутрашње потребе, хуманитарну помоћ, стипендије студентима”, казао је он.

dete crkva 2 Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. годинаПрецизирао је да не стипендирају само студенте богословије и теологије.

То су све наша дјеца и бринемо о њима. Ако већ хоћете да вам се исповиједам, мој секретар је прекјуче испразнио касу Митрополије и дао новац за храм светог Јована у Бару”, казао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да је манастир Острог 2014. године од прилога приходовао 2,6 милиона евра.

Само за помоћ сиротињи, избјеглицама, у човјекољубље из Оштрога је отишло 200.000 евра. У исто вријеме манастир Оштрог храни стотине Даниловграђана и Никшићана који помажу и служе у том манастиру… а истовремено можемо да покривамо елементарне трошкове изградње храмова“, навео је он.

Извор: Ин4С