skocic-vl 9 У ноћи између 15. и 16. марта ове године, за сада непознати починиоци су извршили несавјесни и вандалски упад у Храм Светог Сисоја у Скочићу, разваливши храстову конструкцију прозора на јужном зиду.

Обишавши радове на уређењу порте, протојереј Лука Петровић је затекао веома немилу слику на дивљачки начин обијеног храма. Извршен је темељан полицијски увиђај овог недјела, те се икрено надамо да ће починиоци овај пут бити обзнањени, обзиром да је ово једна у низу провала у скочићки храм.

Подсјећамо да ова светиња, по народном предању, има дубок коријен у историји српског народа подрињског краја. Исти извор га као метох везује за оближњи манастир Тавну. По њему, метох је разорен у времену најезде Османлија. У прилог овом вјеровању иду и, још неистражени, обриси темеља у близини новосаграђеног храма, започетог 2004., а освештаног 2009. године. Као пшенично зрно и нова црква у Скочићу ниче из вјере народа Божијег, да се опет и опет посвједочи да се светиња Божија не да затрти. Велики допринос и залагање за употпуњавање цјелокупног амбијента скочићке светиње даје Преосвећени Епископ Хризостом, са жељом да ово чудесно лијепо мјесто буде запечаћено печатом вјере наше.

Ово су мотиви о којима са радошћу пишемо, а немили догађај, који оставља горак укус нас је просто натјерао да га обзнанимо јавности, са жељом да наша цјелокупна друштвена заједница да допринос да се оваква недјела никада не понове, ни у Скочићу нити било гдје другдје.

Протојереј Јован Максимовић

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Advertisements