Džomić-4-e1423467040537121 Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, којем је по налогу Министарства унутрашњих послова забрањен улазак у Црну Гору, казао је да има информацију да је и даље на снази усмена наредба којом му се не дозвољава улазак у Црну Гору и поред двије судске одлуке које је добио.

„Ја сам спреман да извршавам судске одлуке и остварим своја права, али је очигледно да Коњевић не дозвољава поштовање правног поретка Црне Горе. Поднио сам кривичне пријаве и очекујем хитну реакцију тужилаштва“, закључио је он.

Џомићев случај јуче је опет покренут у Парламенту након што је предсједник Скупштине Ранко Кривокапић казао је сваком ко ради против интерес Црне Горе треба показати врата, укључујући и Џомића.

Реагујући на овакве изјаве, Џомић је у разговору за ДН казао да то није први пут да Кривокапић злоупотребљава позицију и да без икаквих аргумената лијепи људима етикете.

„То само показује да је ријеч о особи која има мањак васпитања, а недопустиви вишак мржње и нетолеранције. Он је тај који ради против Црне Горе и то је вријеме већ показало. Интересантна је његова побуда да нови ангажман потражи као вратар, ако га и то буде запало. Он мора да зна да врата имају и улаз и излаз. За Црну Гору би мања штета била да он стварно постане вратар“ казао је Џомић.

Са друге стране, премијер Мило Ђукановић, одговарајући на питање посланика ДФ Предрага Булатовића како је могуће да одлука суда не буде испоштована, казао је да се одлуке Управног суда апсолутно морају поштовати, чиме је створена контрадикторна ситуација на релацији Ђукановић Кривокапић.

Коментаришући овакве наводе, Џомић истиче да је сагласан са Ђукановићем да су одлуке судова обавезујуће.

„Али се поставља питање оних који те одлуке не поштују, а налазе се на одговорним функцијама. У овом случају мислим на Рашка Коњевића и Министарство унутрашњих послова. Да ли треба покренути поступак утврђивања тих чињеница? Мислим да треба, како би се извршиле судске одлуке“, истиче Џомић.

Црногорски посланици јуче су били сагласни око тога да ће предсједник Скупштине Ранко Кривокапић морати доказима да поткријепи тврдње да је Џомић радио против интереса државе.

Посланик ДПС и члан Одбора за безбједност Радивоје Никчевић казао је да је питање Џомића покретано више пута и да ће на наредној сједници Одбора тражити детаљне информације о овом случају.

„На сједници смо расправљали о томе зашто Џомић није добио држављанство, али о свим осталим детаљима ћемо се информисати на наредној сједници Одбора за безбједност“, казао је Никчевић за ДН.

Иста очекивања има и члан Одбора из БС Суљо Мустафић, који, у изјави за наш лист, напомиње да ће на сљедећој сједници повести расправу о ономе што је рекао Кривокапић.

Као и власт, и представници опозиције имају исту поруку за Кривокапића. Инсистирају на томе да све доказе које има против Џомића, Кривокапић прослиједи надлежним органима.

Посланица СНП Снежана Јоница сматра да Кривокапићевим изјавама треба да се позабави и Врховни државни тужилац уколико се испостави да он има доказе да је извршено неко кривично дјело.

„У том случају значи да је Кривокапић био саучесник јер је прикривао доказе о кривичном дјелу“, казала је Јоница. Она сматра да у супротном, он мора да сноси политичку и другу одговорност.

Кривокапић неће ништа урадити

Лидер Позитивне Црне Горе не вјерује у то да ће Кривокапић урадити ишта кад је у питању овај случај јер, како каже, слично је било и кад је у питању КАП.

“Позитивна је позвала Кривокапића и у случају јавног изношења чињеница да смо имали нелегални одлив од 800 милиона у случају КАП-а да јавно саопшти који су то подаци како би се сличај процесуирао. До данас по том питању није урађено ништа“, казао је Пајовић, истичући да очекује да и сада буде исти случај.

“Свако ко има доказе да неко ради против интереса државе, дужан је да изнесе све такве податке, јер је интерес грађана да то знају“, закључио је Пајовић.

Поднио кривичне пријаве

На питање када се враћа у Црну Гору, Џомић је казао да има информацију да је и даље на снази усмена наредба којом му се не дозвољава улазак у Црну Гору и поред двије судске одлуке које је добио.

“Ја сам спреман да извршавам судске одлуке и остварим своја права, али је очигледно да Коњевић не дозвољава поштовање правног поретка Црне Горе. Поднио сам кривичне пријаве и очекујем хитну реакцију тужилаштва“, закључио је он.

Мили Прелевић и Јасмина Муминовић

Извор: Дневне новине

Advertisements