Абортус Европски парламент је усвојио резолуцију која препознаје абортус као основно право и дио репродуктивних права, упркос чињеници да ово питање остаје у оквирима националне политике влада земаља чланица Европске Уније. Тзв. „Извјештај Тарабела“, назван по белгијском политичару Марку Тарабели, изашао је из оквира дискусије о равноправности мушкараца и жена и прешао на радикалну измјену статуса абортуса, изједначивши га са основним људским правима, саопштаба веб сајт Rosprav.ru.

Ситуација се, генерално гледано, креће ка јачању про-абортус реторике у земљама ЕУ и, истовремено, појачаном притиску на земље које штите живот својих грађана прије рођења. Параграф 45 „Извјештаја Тарабела“ гласи: „…жене морају имати контролу над својим сексуалним и репродуктивним правима… имати приступ контрацепцији и абортусу“. Резолуција је усвојена на засиједању Европског парламента у Стразбуру са 441 гласова „за“, 205 „против“ и 52 „уздржаних“.

„Федерација католичких асоцијација за породицу“ окарактерисала је резолуцију као „противречну“, будући да абортус смјешта у основна људска права и, истовремено, противречи Повељи ЕУ о људским правима. Први члан ове Повеље наводи да је „људско достојанство неприкосновено. Оно је предмет поштовања и заштите“. Други члан каже да „сваки човјек има право на живот“. Повеља ЕУ о људским правима представља документ који штити неколико основних људских права. Формулација овог документа била је усклађена на министарском нивоу и укључена је у нацрт устава за Европу.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Advertisements