Реконструкцијом џамије откривена црква

Како пише Никос Хиладакис, грчки новинар, писац и турколог, а преноси http://www.romfea.gr ових дана у Турској се десио невјероватан догађај па и не мали религијски скандал.

Наиме, у граду Алаџата близу Смирне (Измирне) одлуком локалне власти вршена је санација и реконструкција локалне џамије. Током извођења радова чишћења, а потом санације и реконструкције, умјесто џамије пројавила се предивна православна црква, Храм Св. Константина са предивним иконама и крстовима на стубовима храма. Турски медији су то пренијели и то је изазвало мук, нелагоду и “религијски скандал“ како у локалу тако и широм Турске. Исти турски медији су пренијели и чињеницу да су стручњаци и конзерватори крајње одговорно и са потпуном посвећеношћу све вратили у првобитно стање.

А почетак ове приче сеже у вријеме Малоазијске катастрофе (1922) када су младотурци Кемала Ататурука и он лично извршили други геноцид над хришћанима Мале Азије, прогнали православне Грке који су ту као Хришћани живјели вијековима, а миленијум као грчки народ. Али, истина ће, како каже Св. цар Давид “из земље проговорити“. Овог пута проговорила је из оронулих зидова “џамије“ испод којих се, ево непун вијек, крила прелијепа црква. Тако је било и са хиљадама других цркава широм Отоманске империје које су биле претворене у џамије и које још чекају да буду откривене и аутентично покажу начине и методе како је Ислам вршио насиље над Хришћанима и над њиховим храмовима.

Љ. К.  

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Advertisements