france-flag Француска је издала 1.500 улазних виза за азил блискоисточним хришћанима од краја јула прошле године, када је влада објавила своју намеру да уреди прихват ових прогоњених хришћана, објавило је у суботу Министарство унутрашњих послова.

„Више од 1.500 виза је одобрено и стотине људи је већ стигло у Француску“, рекао је министар. Церемонија добродошлице за хришћане из Ирака и Сирије одржана је у суботу у присуству председника Француске Франсоа Оланда.

„Желим да поздравим вашу пуну интеграцију (…) Можете да донесете ваш таленат, вашу културу и вашу жељу да будете од помоћи Француској…,“ рекао је председник.

Око 200 људи који су дошли из Ирака и Сирије позвани су на церемонију која је одржана у вртовима Министарства унутрашњих послова.

„Ви сте сви добро дошли овде“, рекао министар унутрашњих послова Бернар Казенув, истичући да су „хришћани међу првим жртвама верског чишћења Исламске државе (ИСИЛ).“

„Нико не може да остане равнодушан кад су у питању страдања хришћана на истоку, а Француска не мање од других,“ рекао је приметивши да је око 90% хришћана напустило Ирак од 2003. до 2014. године, а да је 300.000 напустило Сирију од 2011. до 2014. године.

Извор: СПЦ/ОСР