Пажин Министар правде Зоран Пажин казао је јуче у Скупштини да ће се залагати да свака судска пресуда буде извршена и указао да у случају повратка протојереја ставрофора Велибора Џомића у Црну Гору све правно релеваитне чињенице морају бити расправљене пред судом. Одговарајући на посланичко питање посланика Новице Станнћа о повратку Џомића у Црну Гору, он је навео да се обавезност судске одлуке не односи само на пресуду, већ и на рјешења о привременој мјери као обезбјеђењу, какву је Управни суд донио по захтјеву подгоричког пароха.

Станић је питао да ли ће Министарство правде испоштовати пресуду Управног суда као привремену мјеру којом је утврђено право на повратак у Црну Гору свештенику Велибору Џомићу, који је рјешењем МУП-а протјеран из државе.

Он је подсјетио да је премијер Мило Ђукановић на исто питање одговорио да су за Владу Црне Горе правоснажне пресуде свето писмо.

– Можда је некоме било логичније да ово посланичко питање поставим (Рашку) Коњевићу, али он је министар силе, па се у том стилу и понаша. Дакле, за њега је важнија сила и репресија јер је на челу таквог министарства, казао је Станић.

Министар правде је, како је рекао Пажин, правна савјест ове владе.

Пажин је објаснио да за извршење те судске одлуке није функционално надлежно Министарство правде. Поручио је да нема ни правне сигурности ни владавине права без ефикасног извршавања судских одлука.

– Постоје двије различите ситуације које се односе на улазак у Црну Гору лица која немају црногорско држављанство. Једна ситуација је када неко лице покушава да уђе у Црну Гору први пут, и тада Црна Гора може, дискреционо одлучујући, да ускрати некоме право да уђе у државу. Таква одлука не подлијеже правничком образложењу јер је ријеч о дискреционом одлучивању државе. Међутим, сасвим је другачијна ситуација када је активиран судски поступак у односу на неко лице. Тада долази до нечега што ми зовемо привлачење надлежности, при чему све правне релевантне чињенице морају бити расправљене искључиво пред судом. Другим ријечима, унутар правног поретка не може постојати конкуренција надлежности између суда и органа управе, саопштио је јуче Пажин пред посланицима.

Казао је да не жели да прејудицира коначну одлуку Управног суда, који је надлежан да одлучи која правна последица произилази из утврђених чињеница које су правно релевантне.

– Очекујем да то овај суд и уради. Обавезност судске одлуке не односи се само на пресуду него и на друге одлуке које доноси суд, укључујући и рјешења о привременој мјери као мјери обезбјеђења, навео је он.

Станић је на изјаву Пажина одговорио цитатима.

– Присјетих се Његошевог да они горе не трпе регуле, па онда и оног термина Милована Ђиласа да је Црна Гора бесудна земља казао је он, додајући да је свако право изнад политичке воље.

Џомић: Немам шта да додам

Протојереј Велибор Џомић казао је јуче за „Дан“ да је са пажњом саслушао изјаву новог министра правде и да томе нема шта да дода.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Фото: slobodnaevropa.org

Advertisements