manastir-Praskavica

Клизиште у близини манастира Прасквица на Светом Стефану уништило је пут којим се долази до манастира, а угрожени су и гробље и капела, казао је за „Дан” јеромонах манастира, Климент. Он је навео да се клизиште активирало након обилних падавина почетком мјесеца и да се не може процијенити какве последице могу бити, с обзиром да још увијек нема мишљења надлежних тијела о томе.

То је наставак клизишта које се појавило изнад Милочера. Клизиште у манастирском маслињаку дуго је око 70 метара. Покренуло се због огромних падавина. Дубоко је неких 20 метара, а не могу прецизно да кажем колика је површина. Уништен је пут којим се прилази манастиру и пријети опасност гробљу и капели који су на манастирском имању. Угрожен је и пут који води према селу Челобрдо навео је јеромонах Климент.

Он је казао да су се до сада два пута обраћали будванским општинским органима, али да одговор нијесу добили.

– Земљиште је у овом дијелу склизнуло још неких 30-40 центиметра. Контактираћу са неким са Грађевинског факултета у Подгорици ко је компетентан, с обзиром да од локалних власти немамо никакав одговор, саопштио је он.

Одборник Демократског фронта (ДФ) у будванском парламенту Крсто Рађеновић наводи да је због клизишта угрожен манастир стар преко 1.000 година. Он је у изјави за „Дан” казао да су овај проблем констатовали прије неколико година и да је клизиште у овом дијелу лоцирано одавно.

– Сматрамо да су локалне и републичке власти показале неодговорност поводом клизишта у близини манастира Прасквица. Неколико година раније више пута смо констатовали да постоји тај проблем и лоцирали клизиште у том дијелу. Међутим, о наше захтјеве су се оглушиле како општинске, тако и републичке власти. Сада је дошло до угрожавања резервоара за воду регионалног водовода, трафостанице, пута према гробљу, магистрала, пута према Челобрду, маслина које су старе више вјекова, казао је Рађеновић.

Он је поново апеловао на општинске и државне органе да озбиљно схвате овај проблем како би се, како је казао, у најкраћем могућем року клизиште санирало и не би произвело неке веће последице.

Због овога је угрожен манастир стар преко 1.000 година, закључио је Рађеновић.

Професор на Грађевинском факултету Универзитета Црне Горе (УЦГ) проф. др Звонко Томановић казао је раније за „Дан” да читаво Црногорско приморје има проблем са клизиштима и да се услед квашења и сушења терена помјерање тла може појавити скоро на свакој локацији од Херцег Новог до Улциња.

Подсјетимо, услед обилних падавина почетком марта активирало се клизиште које је нанијело огромна оштећења у Марковићима.

Од Станишића до Марковића терен је условно стабилан. Ту је било клизишта и раније, тај терен није најповољнији за грађење, али се ипак могло градити на њему. Што се тиче стабилности, не искључује се појава новог клизишта, али сада нема назнака за то. То су геолошки умјерена клизишта, али терен од Лапчића до Будве релативно је стабилан и на њему се лако могу јавити клизишта, истакао је Томановић.

Он је тада за „Дан” објаснио да је магистрала рађена 1979. године и да је очекивано да са могу јавити нестабилности косина.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Фото: novosti.rs (архива)

Advertisements