Islamska-drzava-fotka Екстремистичка организација Исламска држава наводно је објавила видео-снимак који приказује џихадисте како маљевима и рафалима из аутоматског оружја разарају прастари град Хатру у Ираку и његове статуе од непроцењиве вредности

На снимку који је ноћас објављен види се наоружани екстремиста како стоји на лествама и више пута удара маљем по једном исклесаном лицу. Оно на послетку бива разбијено, одваја се од зида и пада на земљу, распрснувши се у комаде, јавља Бета.

Још један екстремиста је приказан како из „калашњикова“ пуца у другу статуу. Размере штете нису јасне са снимка.

Чује се како један екстремиста каже на арапском – чији је акценат заливски – да су споменици уништени зато што су „обожавани они уместо што је обожаван Алах“.

Видео-снимак је постављен на један сајт који Исламска држава често користи за дистрибуцију својих објава.

HatraХатра се налази на листи историјске баштине под заштитом Унеска, а званичници су прошлог месеца тврдили да су га екстремисти уништили.

Ирачки локални званичници су рекли Асошијетед пресуда су екстремисти похарали старинске градове и артефакте старе неколико хиљада година.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је прошлог месеца да уништење 3.000 година старог града Нимруда представља „ратни злочин“.

Исламска држава држи велики део Сирије и Ирака у склопу свог тзв. калифата у којем уништава историјске споменике зато што се њима, наводно, промовише идолопоклонство и крши фундаменталистичко виђење шеријатског права којем су екстремисти верни.

Хатра се налази на 110 километара југозападно од Мосула, и било је последњи утврђени град из времена Парћанске империје и главни град прве арапске краљевине. Овај град је издржао два велика напада Римљана.

Извор: РТС

Advertisements