ЈованНа Велику суботу, 11. априла, биће организовано доношење Благодатног огња из храма Христовог Васксрења у Јерусалиму у Београд, а потом и у православне храмове у Републици Српској, БиХ и у друге земље у којима живе Срби.

Благословом патријарха српског Иринеја и патријарха Јерусалимског Теофила Трећег званична делегација Српске православне цркве, на челу са епископом славонским Јованом, отпутоваће у Јерусалим, да заједно са руском делегацијом учествује у молитвеном дочеку Благодатног огња.

– Доношења пламена Благодатног огња из Јерусалима у српске земље и крајеве гдје живе Срби, што се дешава први пут у нашој историји, од изузетне је важности за српски народ – казао је за Радио Републике Српске епископ славонски госодин Јован.

– Благодатни огањ доносимо из Јерусалима како би помогао српском народу у јачању вјере – истако је епископ славонски Јован .

– Три су основна значења Благодатног огња, наравно поредана по вриједности и важности. Први је, још се једном освједочити преко Благодатног огња у Васкрсење Христово, Васкрсење истинитог Бога, истинитог човјека који је васкрсао и обновио собом свијет, обновио човјека и увео га у непролазни дан господњи. Друго, обновити древну, јаку и снажну, нераздвојиву везу нашег народа и наше цркве са Јерусалимом, са Јерусалимском мајком црквом, која је изнад Рима, Цариграда и било кога земаљског града, јер није Господ рекао да доћи нови Рим или нови Цариград, него нови Јерусалим.  И треће – да се ојача и оснажи наша веза са сестринском Руском црквом и братским руским народом, који нам омогућава да овом приликом и и ми будемо међу онима који ће Благодатни огањ, а са њим и благовјесно Васкрсење Христово да донесемо у своју отаџбину и међу свој народ – рекао је за епископ славонски господин Јован.

Благодатни огањ се јавља православном патријарху сваке године, и то на на Велику суботу, на Христовом Грбу у храму Христовог Васкрсења у Јерусалиму.

Како је појаснио епископ Јован, „православни патријарх у назначено вријеме, негдје послије подне, по нашем времену, обучен само у стихар, улази у Кувуклију, након што су га претходно прегледали један јерменски и један католички свештеник да не би он имао нешто чиме би он наводно запалио тај огањ и улази унутра, те се моли се на Христовом гробу.

“Благодатни огањ се обично види прво негдје у врховима храма Васкрсења. Чак има и хук зујања који долази од његове појаве, да би се онда јавио на гробу Господњем и запалио два свежња од по тридесет три свијеће, колико патријарх или епископ, назначен од патријарха, доноси са собом у Кувуклију. Патријарх затим дијели вјерницима у цркви Благодатни огањ, којим они пале своје свијеће“.

Благодатни огањ ће из цркве Христовог васкрсења из Јерусалима у Београд донијети делегација СПЦ.
Епископ Јован је казао да се нада ће доношење Благодатног огња у српске крајеве из Јерусалима постати традиција код српског народа.

Традиција доношења Благодатног огња из храма Васкрсења Христовог из Јерусалима више година постоји у Грчкој и у Русији.

Р. Карановић

Извор: РТРС

Фото: Срна

Advertisements