IMG_20150414_102236 Икону Богородице Пустинољубиве (Филермосе) треба вратити Митрополији црногорско-приморској, и њој је мјесто у Острогу, који ју је добио, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Приликом обиљежавања славе Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“, којем је Богородица Филермоса заштитница, митрополит је указао да је икона сада „ухапшена” у музеју и да „тамо мисле да зарађују паре“.

– Они се надају да ће свијет доћи. Европа и свијет ће доћи, али када буде светиња буде тамо гдје јој је мјесто, а њено је мјесто је у манастиру Острог, казао је митрополит.

Он је појаснио да су краљ Петар Карађорђевић и патријарх Гаврило Дожић икону сачували и да су је повјерили Митрополији црногорско-приморској и манастиру Острогу, односно Цетињском манастиру.

– Надам се да ће и наше власти, што скорије то боље за њих, да је одхапсе, јер она је ухапшена и отета први пут у својој историји, а њена је историја врло стара и везана за апосгола Луку, ученика Христовог, који је написао јеванђеље по Луки. Чак је и турски султан уступио и часни крст и руку Светог Јована Крститеља и икону Филерсмоску 1523. године јовановцима. Он је имао поштовања и дао им да је чувају у цркви. Она је за цркве насликана, за молитве, а није насликана за музеје, казао је он.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements