Свети Јован Кронштатски Патријарх московски и све Русије Кирил, а такође и свештеници и представници различитих друштвених и црквених организација, које носе име праведног Јована Кронштатског, из Русије и још 19 земаља узеће учешћа у јунским свечаностима „Русија Благодарна – великом пастиру“, посвећеним 25-годишњем јубилеју прослављења Јована Кронштатског. Како саопштава РИА Новости, празничнне свечаности одржаће се у Санкт Петербургу, Кронштату и селу Сура Архангелске области од 10. до 14. јуна.

Међу гостима очекују се представници дјечијих сиротишта, школа, гимназија, братстава, сестринстава, рехабилитационих центара из Аустралије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Њемачке, Индонезије, Ирана, Италије, Канаде, Француске, САД, Чилеа и других земаља свијета.

На програму свечаности је посјета музеја-стана светог Јована у Кронштату, саборни молебен в Поморском храму светог Николе, као и мисионарска литија жељезницом у завичај светог Јована Кронштатског у селу Сура. Тамо ће поклоници моћи поразговарати са патријархом и учествовати са њим у празничној литургији у Јовановом женском манастиру.

Настојатељ Андрејевског саборног храма у Кронштату, члан Светог синода, почасни члан Императорског православног палестинског друштва, проповједник, духовни писац, црквени и друштвени посленик, кога су још за живота сматрали светим, Јован Кронштатски рођен је 1829. године. Почетком 1890-их година знала га је већ сва Русија.

Свети се упокојио у Кронштату у децембру 1908. године у 80. години живота и сахрањен је у крипти манастира Светог Јована на Карповки у Петербургу. Народно поштовање Јована Кронштатског као великог молитвеника, чудотворца и прозорљивца, које је почело још за вријеме његовог живота, није ослабило током читавог двадесетог вијека, међу православним вјерницима, како у совјетској Русији, тако и у емиграцији.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements