Торинска плаштаница Православни вјерници Париза, а такође Рима, Нирнберга, Нице и Стразбура ићи ће на поклоничко путовање у престоницу италијанског Пијемонта, на поклоњење Торинској плаштаници, која ће након пет година бити изложена јавности, саопштава РИА Новости, позивајући се на сајт Корсуњске епархије Руске православне цркве.

Знаменита хришћанска светиња, у коју је, према предању, било умотано тијело Исуса Христа пред погребењем, биће изложена в главном католичком храму Пијемонта од 19. априла до 24. јуна.

В програму поклоништва такође је посјета базилике Пресвете Богородице, поклоњење најкрупнијој честици животворног Крста Господњег и моштима великог броја светитеља, међу њима и светог пророка и крститеља Господњег Јована, светих мученика Тиваидского легиона и светог Максима, епископа торинского, као и учешће у Божанственој литургији, која ће бити служена у руском православном храму посвећеном светом Максиму, епископу торинском.

Торинска плаштаница представља комад ланене тканине, саткане у облику рибље кости, дужине 4,42 и ширине 1,13 метра, на којој је у двије пројекције изображено људско тијело — спреда и отпозади. Први пут реликвија се помиње 1353. године, када је Француз Жоффруа де Шарни објавио да се плаштаница налази код њега. Након један вијек Лудвиг I Савојски ју је купио и дао на чување у град Шамбери, гдје је 1532. године платно страдало от пожара. Од 1578. године плаштаница се чува у специјалном ковчегу у соборном храму Јована Крститеља у Торину.

Године 1898. када је светиња изложена на свеопште посматрање, фотограф аматер Секондо Пиа направио је снимке на чијим негативима је и био пронађен људски лик. То откриће је пред научнике и богослове поставило мноштво питања, од којих је главно било питање оригиналности плаштанице. Међитим, озбиљна истраживања уз помоћ савремених метода могла су се спровести тек крајем XX вијека.

Оригинал светог платна излаган је веома ријетко на јавно посматрање. Посљедњи пут плаштаница је излагана 40 дана на прољеће 2010. године.

Са руског: Марија Живковић

Извор: blagovest-info.ru

Advertisements