Трешњево Митрополија црногорско-приморска поднијела је тужбу против Министарства финансија – Управе за некретнине због преписа цркве Светог Николе на Престоницу Цетиње.

Иако је Српска православна црква стварни држалац ове имовине, Комисија за излагање на јавни увид података о непокретностима за КО Трешњево, у поступку излагања на јавни увид података о непокретностима, имовину Митрополије преписала је у власништво Престонице.

На рјешење Комисије којим је имовина одузета СПЦ, Митрополија је поднијела жалбу, али је Министарство финансија одбацило, након чега је поступак покренут пред Управним судом. У Митрополији оцјењују да је комисија Управе за некретнине незаконито и тајно, противно Уставу, законима Црне Горе и Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода, одузела црквену имовину.

Подсјетимо, Управни суд Црне Горе недавно је усвојио тужбу Митрополије против закључка Министарства финансија, којим је одбачена жалба МЦП на рјешење Управе за некретнине – Комисије за узлагање за КО Штитари, којим је храм Светог Луке преписан такође на Престоницу Цетиње.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements