202032.b

Храм светог Георгија в Ноксвилу, који се налази у рејону Кингстон Парка (Америчка архиепископија Константинопољске цркве), веома је пострадао у пожару који се десио на Васкрс – ујутру 12. априла, саопштава wbir.com.

Међутим, чудом је остала очувана икона Спаситеља. Температура је била толико висока да се истопила прозирна фолија, која је штитила икону, али при томе сама икона је потпуно остала читава и неоштећена.

«Неке ствари се не плаше ватре», каже отац Антоније Стратис. «Чак ни пламен не може да уништи оно што је Господ благословио или оно што је додирнуо.»

За ремонт ће, вјероватно, требати много времна и парохијани су веома захвални локалним житељима који су им помогли у овом тешком тренутку.

Пожар се вјероватно десио усљед нехотичног паљења – могући узрок пожара могу бити запаљене свијеће или кратак спој.

«Људи које никада раније нисмо видјели и који нису чланови парохије долазили су и бесплатно помагали. То је био веома лијепо. Више пута сам говорио да се чак у трагедији може видјети Божји промисао», говори отац Антоније.

Цркви, која сваке јесени организује популарни грчки фестивал, помаже више од 100 волонтера.

Иако је црква имала довољно осигурања да покрије трошкове штете нанијете пожаром, то није зауставило локално становништво да помогне парохијанима у невољи. «Просто је невјероватно како су се људи скупили да нам помогну, не само у радовима него и молитвом».

Отац Антоније је изјавио да су друге парохије предложиле парохијанима Цркве светог Ђорђа своје просторије за одржавање богослужења, као и помоћ у обнови изгореле цркве.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Advertisements