dzompiperovic-e1423404795386-720x3751-720x3751-720x3752-720x375-720x375 Адвокат Зоран Пиперовић дао је јуче изјаву у никшићком Центру безбједности због кривичне пријаве коју је поднио у име свог клијента, свештеника Велибора Џомића, против службеника Министарства унутрашњих послова који су подгоричког пароха, упркос судској пресуди, 16. фебруара вратили са граничног прелаза Враћеновићи. Пиперовић је јуче казао за „Дан” да је кривична пријава поднесена врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу, а да је предата у надлежност никшићком тужилаштву, јер ће Џомић из Требиња, гдје се тренутно налази, у Црну Гору ући преко једног од прелаза на територији Општине Никшић.

– У тренутку кад су протојереја Џомића вратили са прелаза Враћеновићи, ми смо већ имали одлуку Управног суда о доношењу привремене мјере. Поента је у томе да није извршена одлука те институције, па је неко на тај начин починио два кривична дјела злоупотребу службеног положаја и неспровођење судске одлуке. Кривична пријава је основана јер имамо школски примјер да је неко направио кривично дјело, рекао је Пиперовић.

За спречавање подгоричког пароха да уђе у Црну Гору, истакао је он, не може бити оправдање мишљење Агенције за национадну безбједност (АНБ) која је констатовала да „Џомић представља опасност по националну безбједност Црне Горе”.

– Став Агенције не значи ништа, они су морали да спроведу поступак и у поступку кажу да Џомић не може да уђе на територију Црне Горе. И да је донесено такво рјешење не би значило ништа јер имамо одлуку Управног суда која је у правном поретку јача, истакао је Пиперовић.

Након вишегодишњег спорења за добијање статуса привременог боравка у Црној Гори по основу спајања породица, Џомић је по рјешењу МУП-а, 8. фебруара напустио државу, али је Управни суд донио привремену мјеру која му је до окончања спора омогућила боравак у Црној Гори. Џомић је након доношења судске одлуке покушао да 16. фебруара уђе у државу, али му то нијесу дозволили гранични полицајци, који су га тада обавијестили да за то постоји „усмена наредба”.

У кривичној пријави се наводи да су осумњичена Н.Н. лица противправним искоришћавањем свог службеног положаја и неизвршавањем службене дужности издала усмену наредбу дежурном полицајцу на граничном прелазу Враћеновићи да не дозволи Џомићу улазак у Црну Гору.

– У намјери да оштећеном Велибору Џомићу нанесе штету и теже му повриједе права (да борави у Црној Гори како би учествовао у поступку који се води по његовој тужби пред Управним судом) на начин што су, упркос чињеници да је том полицајцу предочио одлуку Управног суда рјешење УПМ 4/14 од 12. фебруара 2015. године, издали наредбу да се оштећеном забрани улазак у Црну Гору, иако се цитираном одлуком управо улазак одобрава наводи се у пријави.

Тиме су, како се наводи, осумњичена Н.Н. лице починила кривично дјело злоупотреба службеног положаја из члана 416, став 1 Кривичног законика у стицају са кривичним дјелом неизвршење судске одлуке из члана 395, став 1.

У кривичној пријави је затражено и саслушање министра унутрашњих послова Рашка Коњевића, као и генералног директора Директората за управне унутрашње послове Абида Црновршанина јер „хијерархија и организационо устројство налажу да су само они могли да дају коначну инструкцију”, за забрану уласка Џомића у државу.

Биљана Брашњо, Ана Топаловић

Извор: Дан

Advertisements