kidnapped-bishops-1-600x360 У недељу је из Антиохијске патријаршије упућен апел међународној заједници да помогне у откривању истине о судбини двојице хришћанских архијереја отетих прије двије године у Сирији.
Наоружани нападачи су 22. априла 2013. године отели Митрополита Павла Јазигија, архијереја Антиохијске патријаршије, и Архиепископа Григорија Јохана Ибрахима, архијереја Сиријске цркве. Од тада нема никаквих информација о њима.

„Надамо се да су епископи живи, али, нажалост, цијели свијет ћути и нико не пружа никакве материјалне доказе“, казао је Патријарх антиохијски Јован Х, брат отетог Митрополита Павла.
Говорећи у Либану, он је позвао „цијелу међународну заједницу и међународне организације да се мобилишу“ и открију судбну отетих, преноси либанска агенција АНИ.

„Покушали смо да преговарамо са свима који могу помоћи, али, нажалост, наишли смо на потпуну тишину“, казао је Патријарх.

Од како је, прије четири године, отпочео сукоб у Сирији, десетине хиљаде људи су отети или пријављени као нестали, саопштено је из Сиријске агенције за људска права.
Многи сиријски хришћани, као и муслимани, напустили су земљу након доласка џихадиста у одређене области.

Италијански језуитски свештеник Паоло Далоглио отет је крајем јула 2013. у области Рака, упоришту џихадистичке групе Исламска држава.

У априлу прошле године, у граду Хомсу убијен је холандски језуитски свештеник Франс ван дер Лугт, зато што је одбио да напусти град, да би могао помагати сиротињи током опсаде.
А у марту прошле године, 13 монахиња, отетих сјеверно од Дамаска, ослобођене су након преговора.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravmir.com

Advertisements