Ултра десничарски екстремисти пријете православној заједници цркве светог кнеза Владимира Руског у источном дијелу Берлина Ултра десничарски екстремисти пријете православној заједници цркве светог кнеза Владимира Руског у области Марцан-Хеленсдорф у источном дијелу Берлина, саопштава „Црквени вјесник“, журнал Московске патријаршије.

Уочи Васкрса, непознати починиоци поставили су експлозивну направу у поштанско сандуче цркве.

Поред тога, чланови организације „Легија Кенигсберг“ већ два мјесеца на територију цркве бацају летке пријетећег и увредљивог садржаја. „Руске вјештице! Нећемо вас више трпјети у Марцан-Хеленсдорфу. Идите одмах или нећемо имати милости“, каже се у једном од летака који, такође, садржи пријетње паљењем храма.

Полиција тренутно нема детаљније податке о људима иза „Легије Кенигсберг“, осим да се ради о неонацистичкој групи. „Полиција сада у потпуности контролише ситуацију. Инцидент је изазвао реакцију и Бундестаг се заинтересовао“, казао је старјешина храма, протојереј Петар Пахолков. По његовим ријечима ово је први напад неонациста на руску православну парохију. До сада су мете њихових напада биле углавном муслиманске заједнице.

Привремена дрвена црква светог кнеза Владимира у области Марцан-Хеленсдорф подигнута је и освећена 2014. У будућности се планира изградња камене цркве, као и просторије за вјеронауку, библиотека, мали конак за поклонике, вртић итд.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Advertisements