The_Eparchial_Synod Неколико дана уочи излагања усмених аргумената у Врховном суду САД-а о правима држава да дефинишу брак као заједницу једног човјека и једне жене, више од тридесет вјерских лидера који представљају десетине милиона грађана из разних вјерских заједница широм Сједињених Држава потврдили су своју посвећеност браку и вјерским слободама. Отворено писмо насловљено „Одбрана брака и права вјерских слобода“ објављено је 23. априла.

Међу потписницима писма је и Високопреосвећени Димитрије, Архиепископ амерички Константинопољке патријаршије, предсједавајући Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама.

„Православна црква чврсто вјерује да је брак света институција једног човјека и једне жене и да заштита вјерских слобода доприноси стабилном и слободном друштву. Наша је нада и молитва да ће ово писмо надахнути друге, посебно оне у јавној служби, да пригрле ове принципе“, казао је Архиепископ Димитрије. „Иако, нажалост, све околности не допуштају да дјецу одгајају оба родитеља, сматрамо да брак, као заједница једног човјека и једне жене, пружа оптималне услове за рађање и подизање дјеце. Из овог разлога, чврсто смо увјерени да Црква и друштво треба да сарађују на јачању јединствене везе мужа и жене“.

Вјерски лидери су истакли потребу за обостраним поштовањем, завршивши писмо изјавом о њиховој дужности и љубави према свима: „У овоме, као и свему што радимо, мотивисани смо нашом љубављу према Богу и ближњем. Ова се љубав протеже и на оне који се не слажу са нама по овом питању. Добробит мушкараца, жена и дјеце коју су зачели тјера нас да устанемо за брак као заједницу једног човјека и једне жене“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: goarch.org

Фото: americanhellenic.org

Advertisements